Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Virala videoklipp sätter Malax på kartan: "Lokal-TV har något mänskligt som man inte är van vid"

Från 2019
Uppdaterad 06.05.2019 11:01.
Vi närmar oss Malax.
Bild: YLE/Strömsö

Vid det här laget har internetfenomenet "Sjukt lokal lokal-TV" knappast undgått någon. På sistone har klippen fått ett uppsving via Instagram, där de når tiotusentals användare. Nu är även en dokumentär om Malax-TV på gång.

Det hela började 2008 när Youtube-användaren PonyHans laddade upp det första videoklippet i vad som skulle bli en lång och framgångsrik serie.

Videon bestod av ihopklippt och delvis manipulerat material från Malax lokal-TV:s webbarkiv. Bakom aliaset PonyHans står en skåning som kallar sig för "Castor".

- Lokal-TV har något mänskligt som man inte är van vid att se på de stora kanalerna. Jag såg humorn i det, började söka runt på nätet och hittade Malax-TV:s sida och webbarkiv. Jag trodde först att de var från Norrbotten, typ. Det är ett härligt gäng eldsjälar, säger han.

Resten är, som man brukar säga, historia. Framgångsreceptet bestod i att plocka ut olika klipp ur Malax-TV:s arkiv, texta dem och ibland lägga på ljud och bildeffekter.

Att jag inte riktigt hörde vad de sa i klippen bidrog till att översättningarna ofta blev fel

Castor

Att den österbottniska dialekten framstod som främmande och underlig för den i huvudsak rikssvenska publiken blev säkert också en bidragande faktor till Sjukt lokal lokal-TV:s popularitet.

- Det var små händelser som dokumenterades på en liten ort. Det var unikt, och är ännu mer unikt i dag tio år senare. Att jag inte riktigt hörde vad de sa i klippen bidrog till att översättningarna ofta blev fel, och det har lett till en del kul "sägningar", säger Castor.

Många av feltextningarna har i det närmaste uppnått kultstatus, och den som har sett klippen känner förmodligen till karaktärer som Jar-Jar Krutiainen, Gullman Rollger och Karls von Randolf. För att inte nämna garagebandet Tuumbstone i Pixne.

En ganska typisk lokal-tv interiör.
Bild: Yle

Sjukt lokal lokal-TV-klippen i sig är alltså inte nya, men de har upplevt något av en renässans på Instagram. Från att huvudsakligen ha använt Youtube som plattform har Castor sedan en tid tillbaka laddat upp snuttar från de äldre klippen på sin Instagramsida PonyHans.

Varje klipp ses av tiotusentals personer, varav de flesta kommer från Sverige.

- Det är kul, jag omarbetar de gamla klippen för att få dem att passa in på Instagram. Folk uppskattar dem, och både jag och många av mina följare känner stor värme för våra idoler på Malax-TV.

Blandade reaktioner

Från vissa håll har Sjukt lokal lokal-TV mötts av kritik. Det finns de som hävdar att klippen hånar och förlöjligar Malax och dess invånare.

- Det har aldrig varit min avsikt att håna någon. Visst förlöjligas det, men jag har alltid varit tydlig med att jag manipulerar klippen för att göra dem roligare. Jag förstår dock ifall vissa tar illa upp, och jag har pratat med Malax-TV om det. Ett fåtal gånger har jag tagit bort klipp på begäran av de som medverkar.

Folk har till och med sagt att de har flyttat till Malax tack vare Sjukt lokal lokal-TV

Castor

Överlag menar han att reaktionerna har varit blandade, men ändå övervägande positiva.

- Jag har förstått att klippen i stor grad har haft en positiv inverkan där uppe. Folk har till och med sagt att de har flyttat till Malax tack vare Sjukt lokal lokal-TV. Och visst har man bidragit en del till turismen.

Dokumentär på kommande

Det har gått över elva år sedan det första avsnittet av Sjukt lokal lokal-TV publicerades, och Castor har tydliga planer för avslutningen på det som han kallar för "en era".

- Jag och två kollegor var uppe och hälsade på hos Malax-TV förra sommaren. Vår plan nu är att fortsätta på ett dokumentärprojekt vi påbörjade tillsammans.

Diskussion om artikeln