Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Korhonen vann rysare efter särspel i Kina – klar för topp-100 i världen och karriärens andra major om två veckor

Från 2019
Uppdaterad 05.05.2019 12:10.
Mikko Korhonen i Kina 2019.
Bildtext Mikko Korhonen vann i Kina.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mikko Korhonen tog karriärens andra seger på golfens Europatour. Finländaren besegrade Frankrikes Benjamin Hebert efter särspel.

Korhonen gjorde en stark sista runda på sex slag under par. Längs med dagen kämpade han om segern tillsammans med Hebert och förra veckans vinnare Jorge Campillo som spelade i samma grupp med finländaren.

Efter tolv hål hade Campillo ett försprång på två slag, men efter två raka bogeys var Korhonen och Hebert jämsides med spanjoren.

Korhonen gjorde en birdie på det 17:e hålet och fick möjligheten att säkra segern med en birdie på det sista hålet. Där fick han ändå nöja sig med par och då Hebert gjorde en birdie gick fransmannen och Korhonen en match om segern i särspel.

Korhonen var starkast på det första särspelshålet. Han säkrade segern med en lyckad birdieputt på 3,5 meter och firades med champagne av Tapio Pulkkanen och Kalle Samooja.

– Det känns otroligt. Jag vet inte hur jag gjorde det. Troligen med puttern som fungerade rätt bra i dag, sade Korhonen efter segern i Viasats sändning.

– Det är aldrig lätt att vinna. Det var en kamp hela dagen. Alla sänkte puttar, och man måste hålla sig fokuserad hela tiden och sänka sina egna puttar.

Stiger in bland de 100 bästa i världen för andra gången i karriären

Den 38-årige finländaren blev alla tiders äldsta vinnare i den kinesiska deltävlingen på Europatouren. Det här var Korhonens andra seger på Europatouren. I juni i fjol tog han karriärens första seger i Shotclock Masters.

Tack vare segern kommer Korhonen att stiga in bland de 100 bästa på världsrankingen. Inför tävlingen låg han på 121:a plats.

Efter sin seger i fjol låg Korhonen på en 96:e plats i rankingen. Nu kommer han att ligga bättre till än någonsin tidigare när rankingen publiceras på måndagen.

Tack vare den förbättrade rankingen kommer Korhonen att få en plats till säsongens andra major, PGA Championship, som spelas om två veckor i Bethpage, USA.

Korhonen debuterade i majortävlingar i augusti i just PGA Championship. Till den här säsongen ändrades golfens tävlingskalender så att den nämnda turneringen avgörs i fortsättningen i maj.

För bara några veckor sedan tackade Korhonens långvariga caddie Karri Kakko för sig. Korhonens caddie i de två senaste tävlingarna har varit Nick Mumford.

Korhonens och Mumfords samarbete har börjat fint. Förra veckan slutade Korhonen på en delad 30:e plats i Marocko och i dag korades finländaren till segrare i Kina.

Tack vare segern stiger Korhonen från 98:e plats till 17:e i Europatourens ranking för säsongen 2019.

Segern ger honom även en spelrätt för två år framåt på Europatouren – samt en prisscheck på cirka 443 000 euro.

Korhonens första plats är den åttonde finländska segern på herrarnas Europatour. Mikko Ilonen, som satte punkt för karriären tidigare i år, vann fem tävlingar på Europatouren och Roope Kakko har vunnit en.

Resultat

1. Mikko Korhonen FIN -20
2. Benjamin Hebert FRA -20
3. Jorge Campillo ESP -19
4. Haotong Li CHN -16
5. Mike Lorenzo-Vera FRA -15
5. David Lipsky USA -15
5. Romain Langasque FRA -15
5. Jordan Smith ENG -15
5. Ashun Wu CHN -15
-----
14. Tapio Pulkkanen FIN -12
55. Kalle Samooja FIN -4

Diskussion om artikeln