Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Helanders Alingsås skrällde stort i Sverige – gick till SM-final efter tre segrar över den klara förhandsfavoriten

Från 2019
Uppdaterad 05.05.2019 15:23.
Benjamin Helander, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Benjamin Helander var inte med i Finlands senaste landskamper. (arkivbild)
Bild: Handbollsförbundet

Alingsås HK är klart för final i det svenska handbollsslutspelet. Benjamin Helander och hans lagkompisar slog ut de fyra senaste årens mästare IFK Kristianstad i tre raka matcher.

Helander gjorde tre mål i den avgörande drabbningen som Alingsås vann med 29–25 på bortaplan.

Alingsås största matchhjältar på lördagen var målvakten Niklas Kraft med en räddningsprocent på 38 och sjumålsskytten Andreas Lang.

– Jag vet inte hur jag ska reagera, jag har inte varit med om något likanade, jag fattar inte hur vi lyckas med detta, det är sjukt. Det har känts jättebra, vi har haft ett försvarspel som vi jobbar jättebra med och vi har sån jäkla intensitet, säger Niklas Kraft till Sportkanalen.

Helander: "Vi kände att vi har en hyfsad chans"

Alingsås slutade fyra i grundserien där Kristianstad var överlägsen etta.

– Kristianstad hade inte gjort en så övertygande kvartsfinalserie, så inom laget kände vi att vi har en hyfsad chans i alla fall. Det brukar ändå vara svårt att vinna på deras hemmaplan. Att vi skulle vinna med 3–0 vågade ingen tro, berättar Benjamin Helander för Yle Sporten dagen efter den avgörande semifinalmatchen.

Den 20-årige tidigare BK-46-spelaren har främst fått spela ströminuter under säsongen och snittat cirka tre mål per match, men klagar inte över sin roll.

– Jag är ju andraval och Andreas Berg har spelat jäkla bra. Jag gör några enstaka minuter här och där om det behövs. Berg var sjuk i första kvartsfinalen så då spelade jag 60 minuter. Och så skjuter jag straffar.

Efter segern konstaterade lagets assisterande tränare Mattias Flodman på klubbens webbplats att man skulle fira segern ordentligt.

– Nog firades det lite i går. Det var ju en hyfsat lång bussresa så där hann vi ju fira lite. Vi var hemma ganska sent, så inte blev det desto mera men vi hinner nog säkert fira lite grann, berättar Helander.

Finalserien inleds den 18 maj. Alingsås kommer att möta antingen IK Sävehof eller IFK Skövde HK.

– Det blir Alingsås första finalserie på många år. Det ska bli jäkla roligt. Jag vet inte vilken motståndare jag föredrar, men oavsett vem vi möter ska vi vara pålästa, avrundar Helander.

Artikeln uppdaterad med Benjamins Helanders kommentarer kl. 15.17.

Diskussion om artikeln