Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamiska staten är inte alls död - fortsätter göra livet surt för kurderna i Irak och Syrien

Från 2019
Kurdisk soldat vandrar förbi förstörd materiel i västra Syrien som använts av islamiska staten IS.
Bildtext Kurdisk soldat vandrar förbi förstörd materiel i västra Syrien som använts av islamiska staten IS.
Bild: EPA-EFE/Ahmed Mardnli

Islamiska staten fortsätter med angrepp i Irak och Syrien trots att terrorgruppens sista fästen befriades i början av mars i år. Det finns flera motsättningar i området som gör det svårt att skapa säkerhet.

Solen värmer på de två små halvt förfallna och granatsplitterskadade husen som utgör de kurdiska bevakningsstyrkornas bas här i byn Tel Skef i nordöstra Irak.

Damm yr in från trafiken på den gropiga, torra lervägen bredvid basen där bilar kontrolleras av beväpnade vakter.

Ett tjugotal kilometer söderut går gränsen mellan delen som nu behärskas av de kurdiska styrkorna och den del som kontrolleras av den irakiska centralregeringen.

Den kurdiske peshmergasoldaten drar vant ut slutstycket på geväret, en gammal kalasjnikovmodell. Delarna ligger utspridda på en filt. Det är dags för vapenrengöring.

Kurdiska soldater gör vapenvård. Gränsen mot regeringskontrollerat område går ett tjugotal kilometer söderut
Bildtext Kurdiska soldater gör vapenvård. Gränsen mot regeringskontrollerat område går ett tjugotal kilometer söderut.
Bild: Lennart Berggren

- Vi är i skyttegravarna vid gränsen ibland och håller vakt för att skydda vårt Kurdistan. Ibland är vi här på basen, säger Hamza Mohammed, en soldat i trettioårsåldern, och fortsätter:

- Just nu finns inget hot men om det skulle dyka upp något så är vi förberedda.

Kaldeisk by med yazidier som grannar

Islamiska staten attackerade Tel Skef i augusti 2014 och byn plundrades, men redan innan hade den övergivits av sina ungefär 1 400 familjer.

De var alla kaldeiskt kristna som fruktade för sina liv.

Men de kurdiska peshmergakrigarna kunde återta byn efter bara en månad. Tel Skef består av ungefär trehundra hus, enkelt och dåligt byggda av betong, omgivna av gröna fält.

Men den värsta förstörelsen och förtrycket drabbade de yazidiska områdena strax väster om Tel Skef.

- Få av de yazider som flydde har återvänt, säger Idris Hamoka som är yazid från grannbyn några kilometer bort.

- De flesta är kvar inne i Kurdistan eller utomlands, säger han.

I december 2017 förklarade Iraks regering att landet var befriat från Islamiska staten men det sker fortfarande attacker och bombdåd på olika håll i landet.

- Det är smågrupper, celler, av Islamiska statens terrorister som förhindrar flyktingar från att återvända. Fortfarande finns nära en miljon internflyktingar i regionen Kurdistan, säger Hoshyar Siwaily.

Han är det största kurdiska partiet KDP:s utrikesansvarige. Jag intervjuar honom på partiets bas i Pirmam, strax norr om Kurdiska regionens huvudstad Erbil.

-Islamiska statens terrorister återuppstår, säger Hoshyar Siwaily, kurdiska KDP:s utrikesansvarige.
Bildtext - Islamiska statens terrorister återuppstår, säger Hoshyar Siwaily, kurdiska KDP:s utrikesansvarige.

- Vi får rapporter att Islamiska statens celler blir hela tiden blir starkare, främst runt staden Mosul. Det är oroande, så vi hoppas att den federala regeringen i Irak går med på vårt förslag att bilda gemensamma patruller med våra kurdiska styrkor.

- Det behövs för att skapa säkerhet så att flyktingarna kan återvända, säger Hoshyar Siwaily.

Gränsproblem orsakar konflikter

Men situationen är mer komplicerad. Sedan Saddam Husseins fall 2003 har gränsdragningen mellan den självstyrande kurdiska regionen och det egentliga Irak aldrig definierats.

Tillhörigheten skulle avgöras genom en folkomröstning som aldrig har hållits.

Båda sidor har anklagats för att fördriva de andra folkgrupperna för att på så sätt få övertag i en eventuell omröstning.

Det är en anledning till misstron och bristen på samarbete mellan den kurdiska och irakiska militären.

- Islamiska statens terrorister återuppstår och drar fördel av det maktvakuum som nu har uppstått i de omtvistade områdena, säger KDP:s talesman Hoshyar Siwaily.

General Suleiman styr de kurdiska ”Peshmerga”-soldaterna i Tel Skef, norra Irak.
Bildtext General Suleiman styr de kurdiska ”Peshmerga”-soldaterna i Tel Skef i norra Irak.

Under ett kamouflagenät på sin bas i byn Tel Skef sitter general Tarek Suleiman och skriver under en mängd dokument som en rådgivare kommer med.

I tältet väntar flera personer på hans uppmärksamhet.

Milisgrupper oroar

- Här i området är Hashd Shaabi-milisen det största hotet nu. De är allierade med irakiska armén. De är farliga och skapar mycket problem i området, säger general Suleiman och fortsätter:

- Det är just på grund av att Islamiska statens terrorister var här som Hashd Shaabi-milisen har kunnat komma in och förtrycka människor.

Efter en nära tre timmars bilresa åt nordväst, förbi staden Duhok är vi framme vid gränsen mot Syrien.

Den gröna stålpontonbron över floden Tigris ligger uppdragen på den leriga stranden på den syriska sidan. De senaste månadernas kraftiga regn har gjort att vattenströmmen i floden är alltför stark.

Ett hundratal människor väntar utanför gränskontrollbyggnaderna.

Självstyrande område i Syrien

Men jag får ingen stämpel i passet. Det mer eller mindre självstyrande område som efter terrorrörelsen Islamiska statens fall skapats i nordöstra Syrien och som kontrolleras av den så kallade ”Syriska Demokratiska Fronten”, på kurdiska kallat ”Rojava”, är inte erkänd som stat av någon.

Allra minst av regimen under Bashar Assad i Syriens huvudstad Damaskus eller av den mäktiga grannen i norr, Turkiet.

Jag blir tvungen att göra en lång omväg för att komma över Tigris.

Men efter ytterligare en fem timmars bilresa träffar jag Nazira Goudrie och Telhat Yones inne på deras kontor i staden Amuda, strax söder om gränsen till Turkiet.

De delar på ordförandeposten. Både man och kvinna ska vara representerade här i regionen Jaziras råd.

Rådet är ansvarigt för all samhällsverksamhet i den här östliga delen av ”Rojava” som styrs av Syriens demokratiska front SDF.

Men någon budget råder de inte över. De måste försöka övertala de enskilda byarna eller städerna att själva genomföra de åtgärder de vill göra.

- Vi har inte hunnit bygga upp alla de institutioner som behövs för utbildning, sjukvård, infrastruktur och annat i vårt autonoma område,
menar Nazira Goudrie.

Nazria Gourie och Telhat Yones på regionkontoret i Amuda, norra Syrien.
Bildtext Nazria Gourie och Telhat Yones på regionkontoret i Amuda, norra Syrien.

- Det finns stora behov. Problemet för oss är att vi inte är erkända av någon stat, allra minst grannstaterna. Men vi hoppas att vi kan samarbeta för att hitta en politisk lösning, säger Nazira Goudrie och hennes kollega Telhat Yones håller med:

- Här i norra Syrien har vi kunnat försvara oss och bygga upp ett eget samhällssystem, säger han.

- Enda lösningen på konflikten är att skapa demokratiska system och det försöker vi med här, menar Yones.

SDF fick träning och understöd av den USA-stödda koalitionen för att bekämpa Islamiska staten.

Efter terrorrörelsens fall kontrollerar de nu ett område med nära fem miljoner människor; araber, kurder, assyrier och andra grupper.

En viss ekonomi finns ändå i området som hyser enorma vetefält.

Tillsammans med fyndigheter av olja möjliggörs vissa exportinkomster från regeringen i Damaskus eller grannlandet Irak.

Gryende demokratiprojekt

I staden Amuda på regionrådets hus för gäster träffar jag Thomas Schmidinger från Wiens universitet.

Schmidinger har skrivit flera böcker om det gryende demokratiprojektet i norra Syrien.

- Det finns i varje fall en betydligt bättre möjlighet till demokratisk utveckling här än i någon annan del av Syrien, menar han.

- Regeringen i Syrien är en totalitär regim och i de andra delarna finns islamistiska militanta grupper varav en del understöds av Turkiet. Det finns förstås ingen perfekt demokrati här, men åtminstone finns det civila institutioner och man bekänner sig till demokratiska principer.

Exempelvis har dödsstraff avskaffats och man verkar försöka bygga upp en demokrati enligt europeiskt mönster, menar forskaren Schmidinger.

Vi fortsätter söderut, ned mot de områden där Islamiska staten hade sina sista fästen. Vid sidan om vägen har en liten lastbil stannat.

Några män går hukade över marken och hugger växter för hand med skäror. Växtbuntarna lastas sedan upp på flaket som nästan är överfullt.

- Vi torkar och använder de här växterna att elda i bakugnen med. Vi har inte råd med fotogen längre, förklarar en man som heter Fadil och torkar sig om pannan med den rödvita halsduken.

Uppe på flaket klagar hans arbetskamrat.

Skördefolk i Syrien.
Bildtext - Fri marknad och sämre priser. Vi har inte råd med fotogen längre. Situationen är svår för befolkningen i norra Syrien.

- Förut köpte staten upp vetet men nu är det fri marknad och sämre priser. Fast den här säsongen blir det nog bra, menar Mohammad.

Åtminstone regnet har varit bra här i år. Jag frågar hans fru vad hon önskar av framtiden.

- Vi hoppas att allt blir bra här, att vi får leva i frihet i vårt område. Vi vill bara ha trygghet, säger Mohammads fru Khadra.

Sedan upproret mot Assadregimens brutalitet som började i mars 2011, har det nu gått mer än åtta år av inbördeskrig i Syrien.

Vi kommer fram till en av SDF:s baser i Tell Tembre strax söder om staden Haseke.

En stor flagga är hissad över ett par hus uppe på en kulle. Efter det allt kraftiga regnet grönskar all växtlighet runtom och nere på fälten betar fårhjordar.

Nedanför på en grusplan tränar ett trettiotal unga rekryter, alla medlemmar i den syrianska, kristna avdelningen av SDF. De har gråbruna uniformer och vapen och ser ut att gå in för övningarna på allvar.

Nya rekryter till SDF, Syriens demokratiska front, tränas på deras bas i Tel Tembre
Bildtext Nya rekryter till Syriens demokratiska front SDF tränas på deras bas i Tel Tembre.

Militärt skyddas det oberoende området som SDF kontrollerar med hjälp av stöd från en västmaktskoalition, främst USA och Frankrike, som har trupper här.

Hot från Turkiet och Assadregimen

- Vi vill att de ska stanna kvar. Hoten från både Turkiet och Assadregimen är stora och vi behöver koalitionens skydd, säger Aram Hanna som leder avdelningen här med ett femtiotal soldater.

Han är glad över den utbildning han och hans soldater har fått av västmaktskoalitionen.

- Vi blev tränade på ett bra sätt och fick lära oss vapenteknik, hur man attackerar hus och ger första hjälpen i strid, det var bra.

Turkiet ser etablerandet av ett delvis kurdiskt, självständigt område i norra Syrien som ett hot och gick militärt in i Afrinområdet i nordvästra Syrien för mer än ett år sedan.

Visserligen har hotet från Islamiska staten nu avvärjts betydligt men fortfarande utförs attacker av terrorrörelsen.

Befälhavare Aram Hanna i Syrien.
Bildtext - Rester av Islamiska staten attackerar oss varje vecka, säger Aram Hanna, befälhavare på SDF:s bas i Tel Tembre.

- Två killar kom på motorcykel och sköt mot oss och det var en signal till de andra att öppna eld. Jag träffades men vi hoppade ur bilen och sprang ut på vetefälten och klarade oss, berättar Hadey.

Han är en skäggig man i trettioårsåldern. Han drar upp ärmen på den gröna uniformsskjortan och visar operationsärren.

Attacken skedde för en månad sedan på vägen mellan staden Haseke och deras bas här i Tell Tembre. De skyldiga var en restgrupp från Islamiska staten.

- Inte varje dag, men varje vecka har vi attacker från IS mot våra posteringar i Deir Ezor, Raqqa och några andra ställen. Det är olika beskjutningar, självmordsoperationer, kidnappningar. Olika sätt som de försöker döda våra soldater på.

IS-mentalitet lever kvar

- Islamiska staten är besegrad militärt men deras mentalitet lever kvar i vårt område hos vissa. Det kommer att ta tid, menar soldaten Hanna.

Islamiska statens restgrupper kombinerat med andra milisgrupper och sedan länge olösta konflikter skapar en osäker situation i Syrien och Irak.

Tillbaka i irakiska Kurdistan, i byn Tel Skef bjuder kaldeiska familjen Francis på kaffe.

Familjens söner och dotter kommer in med fruktfat och vatten till gästerna. Fadern i familjen, Loay Francis, berättar om sitt stora problem.

Loay Francis och hans familj i Tel Skef, norra Irak.
Bildtext Loay Francis och hans familj i Tel Skef, norra Irak.

- Mitt id-kort har gått ut men för att förnya det måste jag åka över till regeringssidan på andra sidan gränsen. Men skulle jag åka dit, skulle jag omedelbart arresteras av Hashd Shaabi-milisen, säger Loay Francis.

Hans söner är snart gamla nog att gå med i de lokala vaktstyrkorna.

I mitten av Tel Skef ligger den kaldeiska kyrkan som under islamiska statens korta tid blev nästan förstörd. Kyrkan har dyrbart restaurerats trots de få som återvänt.

Vi tittar in senare under eftermiddagen och möts av sång. Uppe på läktaren tränar ett tjugotal barn inför mässan i helgen. Barnkören sjunger vackert - och utanför går de beväpnade vakterna.

Barnkören övar i den kaldeiska kyrkan i Tel Skef.
Bildtext Barnkören övar i den kaldeiska kyrkan i Tel Skef.

Det här har hänt

  • 2014 kunde den sunnimuslimska terrorrörelsen Islamiska staten, IS, snabbt erövra stora områden i Irak och Syrien och en omfattande brutalitet började där etniska grupper mördades och fördrevs.
  • I Irak skapades ”Hashd Shaabi”, milisgrupper som med hjälp av Iran dominerades av Iraks shiamuslimer för att slå tillbaka IS.
  • Den så kallade ”Syriska Demokratiska Fronten” fick träning och understöd av den USA-stödda koalitionen. Efter IS fall i början av mars har ett mer eller mindre självstyrande område skapats i nordöstra Syrien. SDF kontrollerar nu ett område med nära fem miljoner människor, främst araber, kurder och assyrier.
  • I Irak ses ”Hashd Shaabi”-milisen som ett hot av den Kurdiska regionen som har en konflikt med Iraks centralregering om gränsområden mellan de två delarna.

Diskussion om artikeln