Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk minister ville "krossa de jävla socialisterna"

Från 2019
Den norska finansministern Siv Jensen håller presskonferans
Bildtext Siv Jensen har varit norsk finansminister sedan 2013.
Bild: EPA-EFE / Cornelius Poppe

Det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen har råkat i blåsväder efter ett kampupprop på partiets kongress på lördagen.

– Det här måste väl vara den bästa kickoffen i världen. Det är bara att kavla upp ärmarna, dundra ut och krossa de jävla socialisterna, sade finansminister Jensen entusiastiskt inför partikongressen.

Uttalandet väckte protester både inom regeringen och i oppositionen.

Jensens ministerkollega Kjell Ingolf Ropstad sade till VG att han ska ta ett samtal med Jensen om uttalandet. Ropstad är partiledare för Kristelig Folkeparti.

– Det är viktigt att vi politiker är medvetna om vilka ord vi använder, säger han.

Det socialdemokratiska Arbeiderpartiet i opposition kräver i ett skriftligt spörsmål att statsminister Erna Solberg håller bättre kontroll över sin regering som tillträdde i januari.

– Dylika uttalanden kan i värsta fall bidra till att legitimera hat och våld, och det bör landets statsminister ta avstånd ifrån, säger Arbeiderpartiets stortingsledamot Annette Trettebergstuen till NRK.

Hon liknar språkbruket vid sådant man kan hitta i "anonyma och dunkla diskussioner i kommentarfält på nätet".

Siv Jensen säger själv att hennes uttalande om att "krossa de jävla socialisterna" är tagna ur sitt sammanhang och hon beklagar om någon känner sig kränkt.

– Det här har fått helt fel proportioner, säger Jensen.

Fremskrittspartiet ingår i en borgerlig regeringskoalition som dessutom består av det konservativa Høyre, det liberala Venstre och det kristdemokratiska Kristelig Folkeparti.

Statsminister Erna Solberg är Høyres ledare.