Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson fick se sig besegrad i terräng-FM – första starten gav första guldet för Nathalie Blomqvist

Från 2019
Camilla Richardsson springer, 2018.
Bildtext Camilla Richardsson (arkivbild).
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Efter två raka guld i terräng-FM fick Camilla Richardsson från Vasa IS nöja sig med ett silver den här gången. Richardsson förlorade med tio sekunder till Kristiina Mäki. I 19-årsklassen tog Nathalie Blomqvist ett överlägset guld.

När det handlar om terräng-FM brukar Camilla Richardsson ofta göra riktigt starka insatser. Efter silvret 2016 blev det guld både 2017 och 2018.

Den stora frågan inför dagens FM-tävling i Janakkala var om Richardssons dominans skulle fortsätta. Svaret blev nej.

Richardsson gick tillsammans med Kristiina Mäki tidigt ifrån de övriga i fältet och det var Mäki som tog hand om tätpositionen. Mäki hade några sekunder ner till Richardsson vid första och andra mellantiden och i mål var hon slutligen tio sekunder snabbare.

– Under det första varvet fungerade benen bra men sedan började jag tänka att vad händer nu. Kristiina drog hårt i uppförsbackarna så jag hade ingen chans att hänga på. Det är roligt att se att Kristiina är i gott slag, säger Richardsson på friidrottsförbundets webbplats.

Bakom Mäki och Richardsson gjorde tre löpare upp om bronset. Janica Rauma var till slut starkast och gick i mål som trea före Johanna Peiponen och Katarina Skräddar.

Guld direkt för Nathalie Blomqvist

I klassen damer 19 år gjorde Nathalie Blomqvist från IK Falken sin första start i ett terräng-FM och knep ett överlägset guld. Blomqvist löpte det fyra kilometer långa loppet på 14,19 och vann med 21 sekunder före dagens överraskning Ida Haapala.

– Jag avgjorde loppet med att skruva upp farten i en uppförsbacke och i mål hade jag fortfarande krafter kvar. Jag har så lite erfarenhet av terränglöpning att det var svårt att veta hur hårt jag skulle våga springa, säger Blomqvist.

Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvist.
Bild: SUL/ Anssi Mäkinen

I 22-årsklassen utmanade Heidi Kuuttinen från Närpes Kraft Saija Seppä om guldet men fick till slut ge sig med en sekund.

– Loppet kändes tungt men i en backen fick jag en liten lucka och det räckte, säger Seppä.

På herrsidan blev det ett brons för Kevin Sandell från IK Falken i den äldsta juniorklassen. Sandell gick i mål 17 sekunder efter segraren Mikko Hirvonen från Joensuun Kataja.

Samtliga resultat från terräng-FM hittar ni här.

Diskussion om artikeln