Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finlandssvenska digitala läromedel är betydligt sämre än finska, 41 döda i flygolycka i Moskva

Från 2019
Plan som brinner i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Enligt ny forskning kunde det vara en bra idé att slopa de korta inrikesflygningar som görs i Finland. I stället ska man gynna till exempel tågresande. Man sparar ingen tid med att välja flyget framöver tåget, men flyget förorsakar 18 gånger mer utsläpp jämfört med tåget. Samtidigt som den här diskussionen förs visar statistik att statligt anställda flyger allt mer i jobbet. Antalet inrikesflyg har ökat med 10 procent om man jämför med året innan. Skulle du vara villig att ge upp inrikesflygen?

Det finns en stor skillnad i läromaterialet för studerande – både beträffande grundskolan och gymnasiet. Finlands Svenska Lärarförbund anser att finlandssvenskar inte får läromedel som motsvarar det finskspråkiga materialet. Enligt Frida Malmström som i vår blir student finns den största skillnaden i det digitala materialet. Materialet saknas på svenska, säger hon. Hon säger dessutom att man ofta behöver extramaterial för att få bra vitsord.

Den finländska a cappella-gruppen Fork lägger av efter 22 år av musicerande. Gruppen meddelade på sin hemsida och på sociala medier att de slutar i maj nästa år (2020). Fork startade år 1996 i ett kök i Berghäll i Helsingfors. Under sitt sista år kommer Fork att ha en show på Svenska Teatern, turnéer och slutligen även en avskedskonsert i maj 2020.

Utrikes:

41 personer har dött i en flygolycka på Sjeremetevos flygplats i Moskva i går. Det var ett ryskt passagerarplan som fattade eld strax efter att ha lyft och tvingades vända om och göra en nödlandning på flygplatsen. På planet fanns 78 personer och flera uppges vara skadade. Enligt ryska olycksutredare finns två barn bland dödsoffren. Det är fortfarande oklart vad som orsakat olyckan. Enligt somliga uppgifter ska det ha brunnit ombord på planet, medan en passagerare säger att planet träffades av en blixt. Enligt nyhetsbyrån AP kan planet ha tvingats vända tillbaka på grund av tekniska problem.

De blodigaste våldsamheterna mellan Israel och Gaza sedan Gazakriget 2014 har kanske kommit till ett slut. Palestinska myndigheter och Hamas egna tv-station uppger nu att man kommit överens om ett eldupphör med Israel. Åtminstone 27 personer har dött sedan lördagen – av dem är 23 palestinier och fyra israeler. En eldväxling mellan militanta grupper på Gazaremsan och Israel uppstod på lördagen. Under helgen sköts 600 raketer från Gaza mot Israel och militär i Israel har åtminstone bombat 260 ställen i Gaza.

I dag samlas utrikesministrar från åtta länder i Rovaniemi för Arktiska rådets möte. Det egentliga mötet hålls i morgon och meningen är då att godkänna en gemensam deklaration. USA:s utrikesminister Mike Pompeo håller på eftermiddagen tal om landets arktiska politik. Pompeo förväntas också diskutera på tumanhand med Sergei Lavrov, Rysslands utrikesminister. Timo Soini (Blå) leder mötet i morgon och han ska också träffa Lavrov i kväll.

Väder

Det är fortsättningsvis ostadigt i landets västra och norra delar, medan det i öster är mestadels uppehållsväder att vänta. Växlande molnighet i landets södra och mellersta delar, i väster lokalt regnskurar. Temperaturen är mellan 7 och 12 grader. Svag vind, i landets västra del något tilltagande sydostlig vind.

I landets norra delar växlande molnighet och regnskurar eller snöbyar. Temperaturen ligger mellan 5 och 10 grader, i norra Lappland mellan 1 och 6 grader. Mest svag vind.

Diskussion om artikeln