Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Metoorörelsen måste vänta: Weinstein-rättegång i september

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 06:59.
Harvey Weinstein omgiven av både manliga och kvinnliga försvarsadvokter i januari i New York
Bildtext Harvey Weinstein i domstol i april 2019, omgiven av sina advokater.
Bild: EPA-EFE

Metoorörelsen får ännu vänta på rättegången mot den våldtäktsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein. Rättegången i New York har skjutits upp till september. Många menar att försvaret köper tid.

Över en natt svarade över 40 000 personer på Twitteruppropet från Alyssa Milano. Det var i oktober 2017, några dagar efter tidningarnas avslöjanden om filmproducenten Harvey Weinstein.

För att få klarhet i hur vanligt det var med sexuella trakasserier föreslog hon att alla som hade upplevt något liknande skulle svara henne på Twitter med orden Me too - också jag.

Metoo-rörelsen föddes, men man väntar fortfarande på rättegången mot den man som satte igång det hela.

Noga utrett kräver tid

Preliminärt startdatum för rättegången mot Harvey Weinstein i New York är nu den 9 september.

Det är två år efter de första anklagelserna mot filmproducenten för åtskilliga våldtäkter och sexuellt ofredande. Flera förberedande rättsmöten har hållits.

Amerikanska medier hävdar att förvarsadvokaterna köper tid. Delar av åtalet har förkastats. Senast stred man om vilka vittnen som ska tillåtas i rättegången som omfattar våldtäkt mot två kvinnor, år 2006 och 2013.

Det senaste rättsmötet i slutet av april var stängt för både press och allmänheten. Man ville trygga Weinsteins rätt till en opartisk rättegång, där juryn inte skulle störas av mediehets.

Filmproducenten som avgjorde skådespelarnas öde

Metoo-rörelsen har varit synlig under hela processen. Många kvinnor har trätt fram också offentligt i tidningspressen och berättat om mötena med Weinstein.

Han var en maktfull filmproducent som kunde avgöra många skådespelarens öde. Flera kvinnor har berättat om hur Weinstein ibland med våld manipulerade dem till olika former av sex. Det skedde hemma eller på hotellrum.

De första avslöjandena i New York Times och New Yorker gav detaljerade berättelser om hur Weinstein tvingade sig till sex med unga skådespelare och modeller mot löfte om att hjälpa dem framåt i karriären.

Berättelserna väckte uppmärksamhet över hela världen.

De kvinnliga modellerna berättade vid modevisningen om sexuellt utnyttjande, männen följde efter i grismasker över huvudet.
Bildtext Också modevärlden skakades av avslöjanden. På modeveckan i New York började modellerna berätta om övergrepp.
Bild: Bengt Östling/Yle

Hemlighetsmakeri och ersättningar räckte inte

Det visade sig att många kvinnor hade fått hemliga avtal om stora ersättningar när de hotade anmäla eller avslöja Weinstein. Samma system fanns i den amerikanska kongressen och i medievärlden.

Weinstein är vid det här laget 67 år gammal. Han är avskedad från sitt jobb som filmproducent och hans firma har gått i konkurs. Han är också frånskild och har förlorat sina inflytelserika vänner inom politiken.

När avslöjandena om Weinstein kom var det många som sa att det inte var någon överraskning. Det visade sig att både manliga och kvinnliga kolleger kände till ryktena, och många journalister.

Weinsteins sexuella intresse var närmast en vits.

Stor karnevaldocka i Nice i februari, förestället Harvey Weinstein och lättklädd kvinnofigur med skylten Me too
Bildtext Weinstein-dockor i karnevalen i Nice i februari.
Bild: EPA-EFE

Politiskt laddat

Till och med president Donald Trump svarade jakande på journalisternas frågor.

- Jag har känt Harvey Weinstein under en lång tid. Det här kom inte som någon överraskning, sa Donald Trump.

För Trump var det också en politisk fråga. Hollywood betraktas som en Trumpfientlig miljö, där demokraterna har övertaget. Weinstein hörde till dem som gärna visade upp sig med både president Barack Obama och kandidaten Hillary Clinton.

Han bidrog med stora understöd till bådas valkampanjer.

Weinstein hade donerat pengar redan till president Bill Clinton. Det var för rättegångskostnaderna efter anklagelser om att presidenten hade haft sex med en praktikant i Vita huset, vilket Clinton inte medgav.

Weinsteins advokater förnekar

Weinstein har inte själv uttalat sig om anklagelserna om sexbrott. Hans försvarsadvokater har däremot bestämt förnekat anklagelserna. De har försäkrat att Weinstein inte är någon våldtäktsman, alla sexuella kontakter har byggt på ömsesidiga avtal.

Försvaret visar också upp vad man kallar bevis. Det är kommunikationsväxling mellan Weinstein och kvinnor som senare anklagat honom för våldtäkt och sexuella trakasserier.

Försvarets linje går ut på att visa att många kvinnor upprätthöll en entusiastisk och kärleksfull kontakt genom lång tid, också efter påstådda våldtäkter.

källor: New York Times, New Yorker, AP

Diskussion om artikeln