Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ökar pressen på Iran genom att skicka hangarfartyg och stridsflyg till regionen

Från 2019
En arkivbild på USS Abraham Lincoln från Hongkong i december 2004. Just nu finns fartyget i Medelhavet.
Bildtext En arkivbild på USS Abraham Lincoln från Hongkong i december 2004. Just nu finns fartyget i Medelhavet.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA ska skicka hangarfartyget USS Abraham Lincoln till Mellanöstern, enligt Trump-administrationens säkerhetsrådgivare John Bolton. Syftet är att öka trycket mot Iran.

Enligt Bolton ska Förenta staternas centralkommando, som har ansvar för USA:s säkerhetspolitiska intressen i Mellanöstern, få tillgång till USS Abraham Lincoln och tillhörande stridsflygplan.

Bolton definierar beslutet som en klar och otvetydig signal till den iranska regimen om att vilken som helst attack mot USA eller dess allierade kommer att mötas med styrka.

"USA vill inte ha krig med den iranska regimen, men vi är fullt beredda att svara på vilken som helst attack, oavsett om den kommer via ombud, från revolutionsgardet eller reguljära iranska styrkor", heter det i meddelandet från Bolton.

Säkerhetsrådgivaren John Bolton under en presskonferens i Vita huset i januari 2019.
Bildtext Säkerhetsrådgivaren John Bolton under en presskonferens i Vita huset i januari 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

I pressmeddelandet från Bolton förklaras inte varför hangarfartyget skickas iväg till regionen just nu. Där nämns bara "ett antal oroande och upptrappande indikationer och varningar".

USA har stadigt ökat det ekonomiska och politiska trycket mot Iran sedan USA drog sig ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran för ett år sedan, i maj 2018.

En del bedömare befarar att USA förbereder en militär konfrontation med Iran.

Det är oklart exakt vart USS Abraham Lincoln nu skickas, men exempelvis nyhetsbyrån AP tror att hangarfartyget kan vara på väg mot Röda havet och vidare mot Arabiska havet eller Persiska viken.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln