Hårt kritiserade sultanen av Brunei ger delvis efter - homosexuella stenas inte till döds tills vidare
Sultanen av Brunei har delvis återtagit sitt kontroversiella beslut om att homosexualitet eller äktenskapsbrott kan leda till stening till döds. Människorättsorganisationer nöjer sig inte med det utan kräver att de stränga nya lagarna hävs.
Den enväldige sultanen Hassanal Bolkiah införde den 3 april nya islamiska sharialagar som innebär att personer som har gjort sig skyldiga till äktenskapsbrott, homosexualitet eller våldtäkt kan dömas till döden genom piskrapp eller stening.
Homosexualitet kunde tidigare leda till högst tio års fängelsestraff men nu kan det alltså leda till dödsstraff då Brunei är det enda landet i Sydostasien som har tagit i bruk sharialagar på riksnivå.
På ytan verkar det här som goda nyheter, men det ändrar ingenting
Sultanen försäkrar nu att dödsstraffen som han beslöt om, inte verkställs tills vidare. Bolkiah gav sitt sällsynta offentliga uttalande efter omfattande internationella påtryckningar och bojkotthot mot en stor hotellkedja som han äger.
Sultanen urskuldar sig med att Brunei visserligen länge har haft dödsstraff, men att ingen ändå har avrättats på årtionden.
- Det här gäller även sharialagen, där möjligheterna till absolution är större, säger Hassanah Bolkiah, som hör till världens rikaste män.
Omvärlden inte nöjd
Internationella människorättsorganisationer nöjer sig inte med hans besked utan de kräver att omvärlden fortsätter med sina påtryckningar så att Brunei tvingas häva de stränga lagarna mot homosexualitet.
- På ytan verkar det här som goda nyheter, men det ändrar ingenting. Beslutet påverkar inte på något sätt sharialagarnas brott mot mänskliga rättigheter säger Marcus Woolfe som grundade människorättsorganisationen The Brunei Project.
- Det är ingenting som hindrar Brunei från att när som helst ompröva sitt beslut om att inte verkställa dödsstraff, säger Marcus Woolfe som särskilt hyllar EU och den amerikanska kongressen för att ha fördömt Brunei.
Andra organisationer är inte riktigt så kritiska.
- Det här öppnar dörren för en dialog. Politiska och ekonomiska påtryckningar måste kompletteras med en meningsfull dialog, säger Ryan Silveiro som leder de sydostasiatiska ASEAN-ländernas organisation för sexuella minoriteter.
Källor: Reuters, AFP