Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maria Tolppanen (SDP) är ny styrelseordförande i Vasa

Från 2019
Uppdaterad 06.05.2019 22:12.
Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Maria Tolppanen från SDP blir Vasa stadsstyrelses ordförande. Nuvarande ordförande Kim Berg (SDP) meddelade när han blev invald i riksdagen att han inte längre har tid för styrelseordförandeuppdraget.

Två år efter kommunalvalet och halvvägs i valperioden är det många kommuner som ska välja nya ledamöter till styrelsen och ofta också nya ordföranden.

Joakim Strand (SFP) fortsätter att leda stadsfullmäktige i Vasa.

Gamla överenskommelser

Ofta är den nya styrelsen överenskommen sedan strax efter kommunalvalet och i de flesta kommuner är valet av den nya styrelsen bara en formalitet.

Ibland kan det dyka upp händelser som gör att överenskommelsen inte håller.

Det här kan till exempel vara oenigheter kring en planerad kommunfusion eller ett riksdagsval.

Ny styrelse i Korsholm

I Korsholm jobbas det för fullt inom framför allt SFP för att få ihop en överenskommelse kring en ny kommunstyrelse.

I Vasa innebar riksdagsvalet att socialdemokraten och den sittande styrelseordförande Kim Berg blev invald. Han anser sig inte längre ha tid att sköta posten som stadsstyrelsens ordförande.

Vid SDP:s kommunorganisations möte på söndagen valde man enhälligt att utse Maria Tolppanen, till ny kandidat för posten.

- Jag vet att som styrelseordförande måste man jobba mycket. Jag har varit många år i Helsingfors och inte hunnit följa med ordentligt vad som har hänt här i Vasa. Det kommer att bli mycket jobb men också mycket intressant, säger Tolppanen.

I riksdagen för Sannfinländarna

Maria Tolppanen blev invald i riksdagen för Sannfinländarna vid riksdagsvalen 2011 och 2015. 2016 bytte hon parti och blev socialdemokrat.

- Vi har 3000 arbetslösa i Vasa och det måste vi göra något åt. Nu måste Vasa betala böter för de arbetslösa varje år, de pengarna kunde vi använda för att skapa arbetsplatser eller utbilda de arbetslösa, säger Tolppanen.

Det är stadsfullmäktige som tog beslutet om vem som ska leda styrelsen. Partierna i Vasa gjorde redan efter kommunalvalet en fördelning av de olika ordförandeposterna i staden.

Uppdaterad 6.5 klockan 13:51 med citat av Tolppanen. Uppdaterad klockan 20.24 med att Tolppanen valdes till styrelseordförande.