Poeten Rosanna Fellman: Jag ogillar att prata om min autism
Vegas sommarpratare, poeten Rosanna Fellman, vann Arvid Mörne-tävlingen i fjol och i höst debuterar hon med diktsamlingen Strömsöborna.
Under det senaste året har hon öppet berättat om sin autismspektrumstörning i offentligheten, trots att hon egentligen ogillar att göra det.
- För mig har det ändå varit ett sätt att acceptera min diagnos, som jag fick först som vuxen. Att få berätta för andra hur mitt sätt att se på mig själv ser ut, har gjort att jag blivit mer säker i vem jag är, säger Rosanna.
Kritisk till tävlande
Till vardags studerar hon litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och ända sen klass ett i lågstadiet har hon gått i så kallad ”vanlig” skola.
- Jag är absolut priviligerad som har klarat mig så bra utan assistens. Men visst har det varit tungt med det ständiga tävlandet som pågår inom den finländska skolan, säger hon.
Rosanna är mycket kritisk till värderandet i siffror och betyg.
- Om man får tillräckligt många tior så kanske man får ett stipendium eller om man får ett Laudatur kanske man skyfflas in på banor som kan ge en höga siffror i lön. Går livet faktiskt ut på att jämföra sig i en tävling, frågar sig Rosanna.
Skriver om sin lillasyster
Rosanna slog igenom i fjol då hon vann Arvid Mörne-tävlingen med sin diktsvit Störd. I sitt sommarprat i Yle Vega bjuder hon på flera dikter ur den sviten.
Flera av dem handlar om hennes lillasyster, som hör till den 1 % av Finlands befolkning som klassas som intellektuellt funktionsnedsatt.
Rosanna vill gärna ge en röst åt dem som annars inte kommer till tals.
- De som blir insatta i den där ena procenten har svårare att uppnå de krav som vi sätter på folk och därför hamnar de utanför. Många av dem tillbringar dagarna vid så kallade sysselsättningsställen där de utför arbetsverksamhet.
- Där gör de arbeten i princip gratis, som att hugga ved eller montera ihop plaströr, säger hon.
Rosanna berättar att en dags sysselsättningsarbete belönas med 10 till 12 euro.
- De måste själva bekosta lunch och mellanmål, vilket gör att den 10 euro som fås per dag går åt till att få näring i sig. Detta betyder att ingen egentlig ersättning för det sysselsättningsarbete som görs inkommer.
- De här personerna får förstås andra stöd och har ofta pension, men de summorna är verkligen inte något att skryta med, säger Rosanna.
Kallades “ful, äcklig och utvecklingsstörd”
I grundskolan utsattes Rosanna för mobbning. Hon kallades ”ful och äcklig och utvecklingsstörd”, knuffades ner för trappor och slängdes mot cykelställningar.
- Och när tårarna rann av ilska och förtvivlan hånades jag för att jag inte stod ut med behandlingen, säger Rosanna.
När jag kom hem grät jag för den överväldigande tacksamhet jag kände över att en vuxen hade sagt emot
Få vuxna tog hennes parti. Hon berättar om en skolutflykt, då hela klassen skulle trängas in i en lite för liten minibuss.
En av hennes värsta mobbare måste sitta bredvid henne och han vägrade göra det eftersom hon var så ”ful och efter i huvudet”.
- Då kom busschauffören fram till oss och sa ”jag ser inget fel med den här flickan, du kan inte säga sådana saker åt folk, de kan bli ledsna", minns hon.
- Det här var första gången en vuxen hade gått emellan och när jag kom hem grät jag för den överväldigande tacksamhet jag kände över att en vuxen hade sagt emot, berättar Rosanna.
“Hon pjasar sig bara”
- Jag hade tack och lov vänner som hjälpte mig. Efter ännu en hysterisk rast med mobbning gick några av dem med mig till lärarrummet, där jag bröt ihop totalt och låg på en matta och hyperventilerade, berättar hon.
Gymnastikläraren försökte lugna henne. I samma stund kom klassföreståndaren in och undrade vad som stod på.
- Jumppaläraren svarade: ”Rosanna har nu bara blivit lite retad igen, hon pjasar sig bara”, minns Rosanna.
Liknande upplevelser av att inte bli tagen på allvar har hon av österbottnisk hälsovårdspersonal, när hon berättat om sina psykiska svårigheter.
- Det var nog därför jag tog tag i min psykiska ohälsa först som vuxen, säger hon. Jag hade nog inte blivit så sjuk om flera vuxna än den där busschauffören hade sagt emot diskrimineringen.
Flyt i livet
Rosanna har flyt i livet just nu. Vid sidan av studierna vid Åbo Akademi jobbar hon för fullt med sin debutbok Strömsöborna, som ges ut i september.
När man bemöts med förståelse och respekt faller mycket på plats av sig självt.
- Alla förtjänar rätten till tryggt och respektfullt bemötande. Jag som autist vill bli bemött med förståelse, men ändå med den respekt jag som människa förtjänar, säger Rosanna.

Rosanna Fellman
Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.
Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.
LÅTLISTA:
Lynyrd Skynyrd: That Smell
Electric Light Orchestra: Don’t Bring Me Down
Asta Kask: Dom får aldrig mig
Lady Gaga: Born This Way
Oasis: Stop Crying Your Heart Out
Ebba Grön: Staten & kapitalet
David Bowie: Life On Mars