Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonatan Johansson avgick timmar före säsongens sista match – klubbledningens besked verkade få bägaren att rinna över

Från 2019
Uppdaterad 06.05.2019 14:18.
Jonatan Johansson på Glasgow Rangers bänk 2017.
Bildtext Jonatan Johansson (arkivbild).
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jonatan Johanssons sejour som tränare för Greenock Morton fick ett dramatiskt slut. Strax innan säsongens sista match fick Johansson veta att han inte kommer att få fortsätta träna klubben och samtidigt uppmanade klubbchefen honom att inte använda en viss spelare. Då fick ”Tintin” nog.

Skotska Championship avrundades på lördagen. För Greenock Morton blev avslutningshelgen minst sagt turbulent.

Strax innan matchen mot Dundee United sparkade igång på lördagen kom nämligen beskedet att tränaren Jonatan Johansson och hans assisterande coach Peter Houston lämnat klubben.

Efteråt förklarade klubbchefen Crawford Rae för BBC vad som egentligen ägt rum i kulisserna.

Enligt honom ville klubbledningen helt enkelt inte att mittfältaren Charlie Telfer skulle få stå på plan, eftersom det skulle ha gett spelaren en automatisk kontraktförlängning.

– Då sade Johansson och Houston åt mig att de skulle fundera på saken. Efter tio minuter återvände de och berättade att de kommer att lämna klubben omedelbart, säger Rae och tillägger:

– Jag har full förståelse för deras integritet i den här frågan. Jag har enbart positiva saker att säga om dem, även om de säkert själva ångrar sig med tanke på hur laget spelade efteråt.

"Fick veta att vi får kicken..."

Morton vann matchen över Dundee United med 1–0. Laget slutade på femte plats i tabellen och missade således kvalet till den skotska högstaligan – något som stod klart redan inför den avgörande omgången.

Assisterande tränaren Houston berättar i sin tur att något annat också stod klart redan innan matchen.

Klubbledningen hade nämligen berättat för tränarduon att de inte kommer att få fortsatt förtroende nästa säsong.

– Efter att ha berättat om Telfers kontraktsituation konstaterade han att vi inte kommer att stanna i klubben eftersom de försöker skära ner på kostnaderna. I samma andetag fick vi alltså veta att vissa spelare inte är tillgängliga och att vi får kicken, säger han.

"Mitt förhållande med Jonatan var fantastiskt"

Rae säger i sin tur att han personligen skulle ha velat förlänga med tränarduon.

– Jonatan och Peter gjorde ett fantastiskt jobb ända sedan de tog över i början av säsongen. Mitt förhållande med Jonatan var fantastiskt – jag gillar honom som person och hur han ledde verksamheten på planen, säger klubbchefen.

– Men vi har aktieägare som är involverade som också måste få säga sitt om hur klubben ska gå vidare härifrån, fortsätter han.

Mittfältaren Telfer har inte själv heller hört något om sin personliga framtid i klubben och enligt Rae är det upp till nästa tränare att bedöma om han är en spelare som Morton behöver.

– Allt hände så snabbt. Jag vill verkligen inte vara en orsak till att tränaren fick gå. Det är väldigt synd att allt skulle sluta så här, säger Telfer för BBC.

Yle Sporten har sökt Jonatan Johansson för en kommentar.

Diskussion om artikeln