Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Fotbollsproffset Linda Sällström: Om jag var herrspelare skulle jag inte behöva bekymra mig ekonomiskt för livet efter fotbollen

Från 2019
Vegas sommarpratare 2019 Linda Sällström
Bildtext Linda Sällström, fotbollsproffs sedan hon var 19 år gammal. Hon har spelat framgångsrikt i Sverige och Paris och spelat fler landskamper med finska landslaget än självaste Jari Litmanen.
Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Vegas sommarpratare Linda Sällström blev fotbollsproffs i Sverige som 19-åring. Hon har valts till årets spelare två gånger och har spelat fler landskamper än Jari Litmanen. Just nu spelar hon framgångsrikt i Paris FC.

Vid sidan av fotbollen pluggar hon till läkare. För en damspelare kan inte leva livets glada dagar efter karriären – hur framgångsrik hon än är.

Redan som liten flicka i barndomens Vanda var Linda Sällström galen i fotboll. Hon vägrade åka på solsemester med familjen om hon inte blev garanterad en möjlighet att träna varje dag.

- Så mamma och pappa fick hyra bil och köra mig till träningsplanen på Gran Canaria eller Teneriffa, för det kom inte på fråga att jag skulle vara iväg en vecka utan att träna, säger Linda.

Linda som liten fotbollstjej i Vanda.
Bildtext Linda som liten fotbollstjej i Vanda.
Bild: Privat

Fotbollsproffs i Sverige som 19-åring

Genast efter gymnasiet flyttade Linda till Stockholm och blev fotbollsproffs. Från Stockholm gick flyttlasset till Linköping där hon spelade i många år. Där började hennes skadespiral.

Hela tre gånger har hennes främre korsband brustit. Tredje och sista gången var i Bangkok, där hennes Linköpings FC spelade en match mot det thailändska damlandslaget.

- Det var tredje gången på lika många år som jag kände den grymma smärtan och hörde det välbekanta knaket. När jag låg där i ambulansen som rusade fram längs Bangkoks gator var jag säker på att min karriär var över, säger Linda.

Linda Sällströms belöningstabell för att göra sin rehab.
Bildtext När Linda låg nyopererad hemma hos föräldrarna efter sin tredje korsbandsskada hittade hennes mamma på ett belöningssystem för att få henne att göra sitt rehab-program. "Jag var alltså inte 5 år gammal, utan 25 år", skrattar Linda.
Bild: Privat

- Jag känner flera som har varit tvungna att sluta spela efter en första korsbandsskada. Jag känner ännu fler som har varit tvungna att sluta efter en andra skada. Så att jag överhuvudtaget kan träna och spela smärtfritt med tre korsbandsskador är lite av ett mirakel och borde vara nästintill omöjligt, säger hon.

Flyttade till Sveriges mest oromantiska stad

Efter operation och lång rehabilitering kom hon alltså tillbaka, mot alla odds. I samband med det flyttade hon till Vittsjö GIK utanför Hässleholm i norra Skåne.

Vittsjö är ett liten by med bara 1800 invånare och flytten var en stor omställning för Linda som alltid bott i storstäder. Inte heller Hässleholm med sina 18 000 invånare kändes som en stad.

- Det kom som en chock att jag på cirka 10 minuter kunde gå igenom hela stan. Jag brukar säga att det bästa med Hässleholm är att det är lätt att ta sig därifrån. Men Hässleholm är faktiskt inte vilken liten okänd håla som helst, utan har faktiskt blivit vald till Sveriges tredje fulaste stad och ett resemagasin valde Hässleholm till Sveriges mest oromantiska stad. Inte illa, skrattar Linda.

Linda Sällström löper med bollen under en fotbollslandskamp 2018.
Bildtext Linda på plan.

Hässleholm har faktiskt blivit vald till Sveriges tredje fulaste stad

Mysigt med talkoarbetande pensionärer

Men hon stortrivdes i Vittsjö GIK, ett lag som till stora delar sköts med talkokrafter.

- Matchstadion ligger mitt i skogen och supporterbasen består av ett gäng pensionärer som brinner för klubben. Om det är något laget behöver, ställer hela byn upp och hjälper till. Det kan vara att skjutsa spelare till träning eller att bygga en ny läktare till idrottsplatsen.

- Flera gånger om året brukade de samlas för att grilla korv och hamburgare vid sidan av planen medan vi tränade. Det bjöds också ofta på hembakade bullar efter träningarna. Supermysigt, säger Linda.

Blev vald till ligans bästa spelare

Den tredje säsongen i Vittsjö stämde plötsligt allt för Linda. Hon spelade bättre fotboll än någonsin tidigare och gjorde 15 mål på 22 matcher.

Hon valdes till ligans bästa spelare – trots att laget bara kom på plats 10 av 12.

När hon såg att spelare med betydligt färre mål fick kontrakt med lag ute i Europa, insåg hon att hennes gamla dröm att spela i ett europeiskt topplag kanske ändå kunde gå i uppfyllelse – trots alla skador.

Hon skaffade en agent och fick kontrakt med Paris FC.

- Jag hade en djup 30-års kris, kände att jag inte gjort något vettigt av mitt liv, bara sparkat på en boll. Så jag såg det som en chans att komma ut i världen och lära mig franska. Det kan ju alltid vara något att se tillbaka på, när man är pensionär, säger Linda.

Kulturkrockar i Paris

Linda säger sig stortrivas i Paris, både med fotbollen och staden. I sitt sommarprat berättar hon om alla roliga kulturkrockar.

- Kvällen innan första träningen googlade jag om kindpussandet och hittade en informativ video på youtube. Så jag kom på träningen och pussade alla tränare och lagkamrater, utan att skämma ut mig, småler Linda.

Fortfarande börjar varje träning med att alla kindpussar alla.

Kvällen innan första träningen googlade jag om kindpussandet

Hittade en ny passion i livet: medicin

Just nu har Linda uppehåll i sina studier. Under tiden i Vittsjö sökte hon, mest på skoj, in till läkarprogrammet vid Lunds universitet och till sin stora förvåning kom hon in.

Med hårt slit lyckades hon kombinera proffsfotboll och läkarstudier under tre terminer.

Så småningom ska studierna upptas igen, med siktet inställt på att bli läkare efter att hon pensionerat sig från fotbollen.

- Hade jag varit herrspelare på den här nivån, hade jag ekonomiskt sett inte behövt bekymra mig ett dugg för livet efter fotbollen. Jag hade kunnat leva fett resten av mitt liv.

Linda Sällström, Finland-Israel 2017.
Bildtext Trots tre allvarliga knäskador kunde Linda fortsätta spela.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

- För damspelare är realiteten helt annorlunda, den bäst betalda damspelaren i världen Ada Hegerberg, tjänar ynka 0,3% av det Messi tjänar. Alltså inte ens en hundradedel utan tre TUSENDELAR. Och då tjänar hon tiotals gånger mer än de flesta andra damspelarna i världstoppen.

Hade jag varit herrspelare på den här nivån, hade jag ekonomiskt sett inte behövt bekymra mig ett dugg för livet efter fotbollen

Linda är glad att hon hittade en ny passion i livet vid sidan av fotbollen.

- Ja, det handlar verkligen inte bara om pengar. Utan om att hitta ett annat innehåll, ett annat sammanhang i livet, än fotbollen. Och där tror jag att herrspelare trots sina miljoner på banken kan känna sig precis lika vilsna, säger Linda Sällström.

Linda Sällström

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Green Day: Boulevard Of Broken Dreams
Naturally 7: Fix You
Rachel Platten: Fight Song
Lena Philipsson: Det gör ont
Darin: En apa som liknar dig
Aya Nakamura: La dot
Joe Dassin: Les Champs-Elysées
Tove Styrke: Sway

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln