Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets nyåbobo Mari Jurtom skapar kontakter mellan Finland och Estland

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 08:30.
Närbild på Mari Jurtom som är utomhus och ler glatt mot kameran.
Bildtext Mari Jurtom är årets nyåbobo.
Bild: Lotta Sundström/Yle

Mari Jurtom har valts till årets nyåbobo i Åbo, medan utmärkelsen Årets mångkulturella handling går till andelslaget Shams falafel.

Jurtom är född i Estland. Det är första gången som estländare har valts till årets nyåbobo, även om det bor cirka 2 000 estländare i Åbo.

Enligt motiveringarna har Jurtom gjort ett mångsidigt arbete för att utveckla Finlands och Estlands relation på det kulturella planet.

Mari Jurtom är ordförande för Egentliga Finlands Estlandscenter och har enligt prismotiveringen på många sätt hjälpt den estländska gemenskapen att anpassa sig i Åboregionen.

- Förutom att lära sig språket rekommenderar jag alla invandrare en hobby där man kan träffa finländare. Själv har jag blivit bekant med Åbo och Åbobor genom körverksamheten, berättar Mari Jurtom.

Enligt Jurtom är den estniska minoriteten ganska osynlig i Åbo.

- Det beror antagligen på att estländare ofta talar bra finska och lätt smälter in i samhället. De flesta kommer hit för att jobba, men vissa är här för att studera eller för att de har funnit kärleken här, säger Jurtom.

Finska och estniska påminner om varann, men enligt Jurtom är det inte helt lätt att förstå estniska även om man talar finska.

- Många ord är lika. Men det finns också många ord som låter lika men som betyder helt olika saker - de orden behöver man ha koll på.

Vinnarna valdes av Mångkulturella rådet i Åbo. Läs om mottagarna av priset Årets mångkulturella gärning i artikeln: "Vi gör det här för att människor ska kunna få ett bättre liv" - Den lilla falafelfabriken ger asylsökande en ljusare framtid

Stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen delar ut utmärkelserna till Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2019 vid en fest för nya finska medborgare i FBK-huset i Åbo på torsdag.

Tillägg: Huvudbilden bytt till en dagsfärsk, texten kompletterad med fler kommentarer av Jurtom.

Diskussion om artikeln