Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Politikern Maarit Feldt-Ranta: Det här är mitt sista framträdande i offentligheten

Från 2019
Porträttbild på politikern Maarit Feldt-Ranta
Bildtext Maarit Feldt-Ranta, mångårig lokalpolitiker i Raseborg, riksdagsledamot och ledamot av Nordiska rådet åren 2007-2019 och partisekreterare för SDP åren 2005-2008.
Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle

Vegas sommarpratare, politikern Maarit Feldt-Ranta, fick bara några månader innan vårens riksdagsval veta att hennes magcancer har kommit tillbaka – för tredje gången. Och den här gången är cancern dessvärre obotlig.

Maarit lämnade alla sina uppdrag och drog sig tillbaka för att den tid hon har kvar leva det lilla livet, tillsammans med sina nära och kära.

I Yle Vegas sommarprat gör Maarit sitt sista framträdande i offentligheten och tittar med tacksamhet tillbaka på sitt rika liv.

När Maarit Feldt-Ranta sommarpratade i augusti 2018, berättade hon om den magcancer som hon drabbades av år 2009.

Magcancern har spritt sig på ett sätt som gör att jag inte kan bli frisk

Hon botades den gången och kunde leva ett normalt liv fram till år 2013, då hon fick ett allvarligt återfall.

Också den gången botades hon, med hjälp av den finländska offentliga sjukvården som hon lovsjöng i sitt program i fjol. Hon sa också, att om cancern kommer tillbaka en tredje gång är hon beredd att gå kampen igen.

- Cancern kom tillbaka, men jag fick tyvärr erkänna att jag den här gången inte kan gå en kamp.

- Den har spritt sig på ett sätt som gör att jag inte kan bli frisk. Den fina vård jag nu får handlar istället om att göra livet så smärtfritt som möjligt, den tid jag har kvar, berättar Maarit.

Långa farväl är en nåd

Maarit säger att hon försökt lära sina tre barn att allt i livet alltid har sina sidor, att inget är svart-vitt, inte ens döden.

Att insjukna i en dödlig sjukdom är givetvis sorgligt och tungt, men Maarit försöker ändå se det så ljust hon kan.

- Jag har upplevt det som en nåd att jag har fått ta långa avsked av mina nära och kära och haft tid på mig att ordna upp allt, stort och smått. Jag har bland annat sorterat foton och gjort minnesalbum till mina barn.

- Och jag har hunnit träffa alla viktiga människor i mitt liv och ta avsked av dem.

Maarit fick tio fina år efter sin första cancerdiagnos.

- Jag tycker att det skulle vara otacksamt av mig att jämra mig över min situation. Mycket grymmare skulle det vara att dö en snabb död och ryckas bort utan någon som helst förvarning, säger Maarit.

Maarit Feldt-Ranta kansanedustaja eduskunta
Bildtext Maarit Feldt Ranta är tacksam över att hon fått ta långa avsked av hennes nära och kära.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Den här gången är barnen vuxna

Den första gången Maarit drabbades av cancer var hennes tre barn Sissi, Hanna och Kalle bara 18, 16 och 14 år gamla.

- Min största oro den gången var hur mina barn skulle klara sig, om de blev moderlösa redan i tonåren. Det var smärtsamt att behöva utsätta dem för oro, dödsångest och sorg.

Jag har upplevt det som en nåd att jag har fått ta långa avsked av mina nära och kära och haft tid på mig att ordna upp allt, stort och smått

- Tack och lov är det annorlunda i dag. Nu är de vuxna alla tre och jag behöver inte känna samma oro som då, säger Maarit.

Ensamheten finns överallt

Maarit säger att hon är mycket tacksam över att hon aldrig behövt känna ensamhet.

- När jag under de senaste åren har varit på sjukhus eller Cancerkliniken har jag varje gång sett patienter som inte får besök och människor som alltid kommer ensamma på undersökningar och behandlingar. Det river i mitt hjärta varje gång.

Ensamheten finns överallt.

- Därför vill jag gärna påminna om det som vi nog alla vet, men som vi ofta glömmer.

- Alla kan faktiskt göra någonting för en medmänniska, om så bara en liten, liten sak. Som att hälsa eller fråga hur det går. Redan ögonkontakt eller ett leende kan rädda en ensam människas dag, säger Maarit.

Blev mormor som 45-åring

Maarit blev mormor tidigt i livet, och det är hon lycklig över. Hon var bara 45 år gammal när hennes barnbarn föddes.

- Melissas födelse har varit en magisk upplevelse och jag är överlycklig att jag har fått se henne växa upp till en duktig sexårig förskoleelev. Hon har gett mitt liv så mycket ljus och glädje och vi står varandra väldigt nära.

När jag berättade för Melissa att jag blivit allvarligt sjuk, funderade hon genast vad vi ännu ska hitta på och hinna göra innan jag dör

- Jag är också väldigt glad och tacksam att jag förstod att verkligen ta mig tid att umgås med Melissa – trots att jag under hela hennes liv har haft ett ansvarsfullt och tidskrävande jobb.

- Nu är hon redan så stor att hon kommer att ha många minnen av mig och av oss – och det är en väldigt tröstande insikt.

Maarit Feldt-Ranta sitter i en fåtölj med sitt barnbarn i famnen.
Bildtext Maarit tillsammans med sitt 6-åriga barnbarn Melissa.
Bild: Privat

Barn sörjer på ett naturligt sätt

Enligt Maarit har de vuxna mycket att lära sig av barnens sätt att sörja.

- När jag berättade för Melissa att jag blivit allvarligt sjuk och inte längre kan gå till riksdagen på jobb, började hon genast fundera på vad vi ännu ska hitta på och hinna göra innan jag dör. Alla våra träffar har varit fulla av liv och glädje, säger Maarit.

Tillsammans har de gjort en minneslåda med viktiga saker ur Maarits liv. I lådan finns bland annat bilder, medaljer och en skimrande aftonklänning som Maarit dansat i på många roliga fester.

- Det tröstar mig att veta att hon i framtiden kommer att öppna minneslådan, tänka på mig och på oss. Och kanske någon gång dansa i mommos aftonklänning.

Vesa – den stora kärleken i livet

De senaste åren har varit de lyckligaste i Maarits liv. Inte minst på grund av den stora kärleken, som hon mötte i vuxen ålder.

- Det känns helt fantastiskt att jag hann och fick träffa min Vesa – att han och jag tillsammans har fått uppleva underbara år. Som yngre trodde jag nog aldrig att två, i grunden så olika människor som vi två, skulle kunna känna en så total samhörighet.

- Jag visste inte ens att såna känslor fanns på riktigt – jag trodde att det var sånt som man bara såg i filmer från Hollywood.

- Jag ser också att det tröstar mina barn att de vet att jag mitt i den här svåra sjukdomen och situationen får leva ett så lyckligt liv med en så kärleksfull och fin livskumpan, säger Maarit.

Maarit Feldt-Ranta på slottsbalen med sin partner. Hon bär på en röd klänning.
Bildtext Maarit på slottsbal tillsammans med sin stora kärlek, den politiska journalisten Vesa Kallionpää.
Bild: Privat

Ett sista framträdande i media

I Yle Vegas Sommarprat gör Maarit Feldt-Ranta sitt sista framträdande i offentligheten. Valet var enkelt för henne, när hon fick frågan.

- Under hela min långa politiska karriär har jag sällan fått så mycket feedback för någonting som jag har gjort i media, som då jag sommarpratade i fjol.

- Det här är ett koncept som berör. Och det är det allra finaste man kan göra som människa – beröra och bli berörd. Jag tror faktiskt att det är en av meningarna med livet.

- Därför ser jag det här som en fin chans att tacka för mig. Och förhoppningsvis sprida tröst till andra i samma situation, säger Maarit Feldt-Ranta.

Maarit Feldt-Ranta

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Lisa Nilsson: I den stora sorgens famn
Sigvart Dagsland & Karoline Krüger: Ka e du redd for
Sigurdur Gudmundsson: Ég er kominn heim
Johanna Kurkela: Rakkauslaulu
Sarah Dawn Finer: Kärleksvisan
Rasmus Seebach: Under stjernerne på himlen
Johanna Grüssner: Stad i ljus
FJK: I rörelse
Linda Lampenius: Vem kan segla

Vegas sommarpratare 2019

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln