Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tjuren från Malax jagar världstoppen i gymskidåkning: ”Har inte skidat sedan 2003”

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 07:10.
En busslast Malaxbor, inklusive barnen Felix och Viktor som håller i pokalen och Kristoffer ”Koffen” Nykopp längst till höger, följde Fredrik Smulters framgångar under fjolårets VM i Sundsvall.
Bildtext Fredrik Smulter tog fyra VM-guld i bänkpress innan han lade av 2017.
Bild: Vbl/Mikael Nybacka

Kan världens bästa bänkpressare bli världens snabbaste sprintskidåkare i gymmiljö? Det är ingen omöjlighet. Fredrik Smulter har bara tränat skierg i ett par månader och är redan femma på världsrankingen. "Jag vill bryta fördomar", säger han.

Om du någonsin varit på gym kan det hända att du sett seniga skidåkare sommarträna genom att dra i skierg-maskinens band, i en tröttsam kamp mot ett luftmotstånd som aldrig ger upp.

Men om du går in på gymmet på polisinrättningen i Vasa kan du mötas av en annan syn.

Vad handlar det här om?

Ett par gånger i veckan jagar 136-kilosbjässen Fredrik Smulter topptider på parstakningsmaskinen. De senaste månaderna har tiderna blivit allt bättre. Nu är världstoppen nästan inom räckhåll.

Hur gick det här till?

– Då jag testade maskinen för ett par månader sedan visste jag att jag skulle vara bra. Man använder mer eller mindre samma muskler som i bänkpress: armens baksida och rygg. När jag sedan hittade världsrankingen tänkte jag ge det hela en chans.

Det gick bättre än förväntat. Just nu ligger Smulter femma av de 400 personer som bidragit till världsrankingen.

– Det är kul att vara bra på någonting. När jag är på gymmet kan jag passa på att dra i snörena vid sidan om gymträningen.

Vill bryta fördomar

Smulter är noga med att påpeka att det här inte handlar om en ny satsning. Det är snarare en kul grej blandad med en gnutta seriositet.

Men det kraftigt byggda muskelberget har också en agenda: Han vill visa att man inte behöver vara smal och senig för att vara en hejare på skierg.

– Jag vill bryta lite fördomar.

Vad är skierg?

Senast Smulter stod på ett par riktiga skidor var 2003. Då var han iklädd Försvarsmaktens gröna uniform. Men på gymmet har han inga problem med att hålla balansen och har redan överträffat sina förväntningar – med råge.

– Jag är ingen bra skidåkare. Då jag började trodde jag inte att jag skulle ta mig under 15 sekunder på 100 meter. Nu ligger jag redan på 14,1 sekunder. Under 14 sekunder ska jag nog komma.

Målsättningen, då?

– Jag tycker om att jag är bra på det och att ha roligt. Jag kan inte bli lika stark som tidigare, så jag kan i stället försöka bli så bra som möjligt på det här.

Marginalen till världsettan är inte längre milsvid. Britten Phil Clapp har noterats för 13,6 sekunder på 100 meter.

Smulter vet vad han måste jobba på. Han har fått teknikråd av bekanta som åker skidor.

– Dragen måste vara långa och jag har en tendens att hålla rörelsen kort. Av någon orsak vågar jag inte riktigt ta långa drag, så rytmen blir inte rätt.

Smulter tror att han rentav kan ha bättre chanser att bli rankingetta i kategorin en minut. Han har parstakat sig fram 374 meter på 60 sekunder och ligger sexa, 24 meter bakom 55-åriga Paul Jeffrey från Australien.

– Det är en till fördom som bryts. 100 meter handlar bara om snabbhet och styrka. En minut kräver uthållighet.

Söker substitut?

Sedan Smulter lade av med elitsatsningen 2017 har hans bänkpressresultat försämrats med cirka 30 kilo – mindre än ”Tjuren från Malax” hade förväntat sig.

– Känslan och vetskapen av att ingen är bättre än mig då jag tränar kan jag sakna i dag, sade Smulter efter att ha tilldelats det finlandssvenska bragdguldet 2018.

Yle Sporten försöker sig på lite psykoanalys. Kan den nya skierg-ivern vara ett substitut för glansdagarna i bänkpress, en ny känsla av att höra hemma i världstoppen?

"När du glömmer dina fyra VM-guld för att vara stolt över att vara rankingsjua i världen på 100 meter skierg" skrev Smulter på Instagram efter en ny toppnotering i vintras.

Smulter säger att det finns en gnutta sanning i påståendet.

– Jag hoppas att det inte är så, men nu när du säger det så ligger det något i det. Mest irriterad blir jag över att inte gå framåt och bli bäst.

”Blir minst kvartsfinal i hockey-VM”

Vid sidan av jobbet och tränandet är Smulter tränare för hockeylaget Malax IF.

Med VM runt hörnet är det läge att ställa en fråga: Hur kommer det att gå för den profilfattiga lejonflocken i Slovakien? Laget överträffade förväntningarna i den sista EHT-turneringen, men VM är en helt annan femma.

Sakari Manninen och Arttu Ilomäki jublar.
Bildtext Finland vann över både Tjeckien och Ryssland i Brno.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

– Det ser helt okej ut. Det här är ett bra experiment på hur sisu och taktik kan mäta sig mot skicklighet. Kanada, Ryssland och Sverige har fruktansvärt talangfulla lag. Jag tycker Finland har spelat rätlinjig, kul och aktiv hockey trots att laget inte är det namnstarkaste.

– Finland kan gå långt, det blir minst kvartsfinal. Det är ingen fråga om det.

Diskussion om artikeln