Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora kulturpriset till kompositören Sebastian Fagerlund - här är mottagarna till Svenska kulturfondens pris

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 08:11.
Dirigent Hannu Lintu och Sebastian Fagerlund under övning med orkester.
Bildtext Tonsättaren Sebastian Fagerlund (t.h.) tillsammans med dirigenten Hannu Lintu.
Bild: Pekka Hako

Sebastian Fagerlund belönas med Svenska kulturfondens stora kulturpris för en mångsidig verksamhet som tonsättare. Priset är på 30 000 euro.

Enligt prismotiveringen är Sebastian Fagerlund en av våra främsta tonsättare. Hans produktion omfattar allt från opera och orkesterverk till kammarmusik och instrumentala soloverk.

- Fagerlunds kompositioner har framförts på olika håll i världen. Det största verket hittills, operan Höstsonaten, hade premiär på Nationaloperan hösten 2017 och fick fina recensioner världen över, heter det i prismotiveringen.

Samtidigt som Sebastian Fagerlund är internationellt aktiv, ligger också det lokala honom nära. Han har till exempel varit med om att grunda kammarmusikfestivalen RUSK i Jakobstad.

Mottagarna till Svenska kulturfondens pris 2019

Barnboksillustrationer och Tammerforssvenska

Kulturfondspriserna delas ut på tillställningar i Åbo, Helsingfors och Vasa mellan tisdagen den 7 och torsdagen den 9 maj.

Ett pris på 15 000 euro går till illustratören och konstnären Linda Bondestam. Hon har illustrerat tiotals barnböcker.

- Med hennes illustrationer har den moderna finlandssvenska barnboken nått en bredare publik än någonsin tidigare. Hennes stil är starkt personlig, överraskande och humoristisk, sägs i prismotiveringen.

Företagaren Rikard Bjurström belönas för sitt arbete för svensk kultur i Tammerfors. Enligt prismotiveringen har hans arbete för det svenska och det nordiska bidragit till att det svenska språket har fotfäste i staden.

Ett pris går till fotografen Nayab Ikram, en åländsk konstnär med pakistanska rötter och bosatt i Åbo. Hon belönas för sitt sätt att behandla kulturidentitet, visa på intressanta fenomen i samhället och berika den finländska konsten.

Krista Siegfrieds på scenen under X3M 20
Bildtext Krista Siegfrids.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Bland pristagarna finns också artisten Krista Siegfrids.

- Hon har fördomsfritt öppnat dörrar för möten mellan människor. Hon är lika hemma i den svenska som i den finska kulturen och en god ambassadör för det svenska i Finland, sägs i prismotiveringen.