Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs sjukhus ska inte sköta den planerade ögonmottagningen - Mehiläinen tar i stället hand om den

Från 2019
Närbild på ett öga.
Bildtext Personer med synskada i Västnyland har efterlyst en mottagning.
Bild: Mostphotos

Den ögonmottagning som planeras i Raseborg kommer högst antagligen att vara i vårdbolaget Mehiläinens regi. En orsak är att det privata bolaget har lite lättare att få tag i ögonläkare.

Personer med synskador i Västnyland har redan en tid efterlyst en ögonmottagning i regionen. De återkommande besöken till olika mottagningar i huvudstadsregionen är både tidskrävande och tunga för dem.

I mars uppvaktade föreningen Svenska synskadade i Västnyland beslutsfattarna vid Raseborgs sjukhus för att vädja om att få vård lokalt.

De fick då ett löfte om en ögonpoliklinik som skulle vara öppen en till två dagar i månaden i Ekenäs.

Meningen var att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS skulle starta verksamheten vid Raseborgs sjukhus före årets slut.

HUS har kontrakt med Mehiläinen

Planerna går nu framåt i maklig takt och det verkar fortfarande som om tidtabellen håller. Men ögonmottagningen kommer högst antagligen att ordnas i privat regi av vårdbolaget Mehiläinen på uppdrag av HUS.

Orsaken är att HUS har upphandlat den här typen av vård och skrivit kontrakt med Mehiläinen, säger Peter Braskén som är chefsläkare vid Raseborgs sjukhus.

- De ögonläkare som man för tillfället har ute på fältet kommer ganska långt via någon firma, det vill säga Mehiläinen i det här fallet, säger han.

Porträttbild av chefsläkare Peter Braskén.
Bildtext Chefsläkare Peter Braskén.
Bild: Yle/Minna Almark

Dels handlar det alltså om en kutym i södra Finland att sköta ögonmottagningar på det här sättet. Men det handlar också om att det överlag är svårt att rekrytera ögonläkare till Västnyland, säger Braskén.

- Det är brist på läkare som är beredda att resa någonstans och jobba utanför sitt bekvämlighetsområde. Det är något i attityden eller tankesättet som är lite svårt att komma åt.

Varför kan Mehiläinen rekrytera ögonläkare bättre än HUS?

- Nog har de svårigheter de också. Men jag har förstått att de har en ganska stor pool av ögonläkare och då kan det vara lättare att förhandla sig till det.

Viktigast att västnylänningarna får lokal vård

Var ögonmottagningen kommer att placeras är ännu inte helt klart. Men som det ser ut just nu lutar det mot att den öppnas i Mehiläinens lokaler i Ekenäs.

- Det är under diskussion ännu. De ögonläkare som kommer hit vill också ha privat mottagning, förklarar Peter Braskén.

Fasaden på Raseborgs sjukhus.
Bildtext Det verkar inte som om ögonmottagningen blir i Raseborgs sjukhus lokaler.
Bild: Yle/Minna Almark

Han hade för sin del helst sett att ögonmottagningen placeras i sjukhusets lokaler.

Dels handlar det om att sjukhuset i så fall har bättre koll på verksamheten, dels om att både lokalerna och personalen kunde användas mer flexibelt i sjukhusets vårdverksamhet.

- Men å andra sidan är det viktigaste att vi får den här servicen hit till Västnyland. Det är ofta äldre människor eller mycket unga människor som behöver någon med sig som ska transporteras hit och dit och det gör nog livet jobbigt, säger han.

En väntad nödlösning

Även om Peter Braskén kallar det hela för en nödlösning är han inte överraskad över arrangemanget att Mehiläinen ska sköta verksamheten vid ögonmottagningen.

- Egentligen hade jag misstänkt att det går så här. Det har nog varit i luften, konstaterar han.

Ur patienternas synvinkel kommer det troligtvis inte att ha en större betydelse var mottagningen är placerad och i vems regi den är, säger han.

Patienterna får en remiss till ögonläkaren via HUS kompetenscenter och all penningtrafik sker på samma sätt som för andra remisspatienter.

Till en början kommer ögonmottagningen att sköta olika slags injektioner i ögat. Det handlar om mellan 500 och 600 injektioner om året, säger Braskén.

Själva mottagningsverksamheten kommer sedan igång så småningom bara man har lyckats rekrytera folk.

- Diagnostik är säkert det viktigaste på mottagningen och sedan vissa saker saker som går att behandla.

Vad innebär det för patienterna?

- Som det nu har varit har patienterna varit tvungna att resa till ganska många ställen i huvudstadsregionen, det har inte bara varit ett ställe utan många adresser och redan resandet för en synskadad kan vara en pärs. Resan är i alla fall kortare.

Huvudsaken att mottagningen kommer till regionen

Karisbon Birgitta Nordström fick för 20 år sedan sin glaukomdiagnos, som är en ögonsjukdom som skadar synnerven i ögat och gradvis ger en sämre syn.

Hon är styrelsemedlem i Svenska Synskadade i Västnyland r.f. och en av dem som har jobbat för att det ska öppnas en ögonmottagning i Raseborg.

En man och en kvinna överräcker ett papper till tre personer, två män och en kvinna. Den ena mottagande mannen i vit läkarrock.
Bildtext Birgitta Nordström var med och överräckte ett brev till sjukhusets representanter i mars.
Bild: Raseborgs sjukhus

De senaste två åren har hon gjort tio besök på sex olika ställen i Helsingfors.

- Visst är det råddigt och som synskadad är det svårt att ta sig fram till olika ställen. Till en del besök går hela dagen åt.

Därför är hon glad över att planerna på att öppna en ögonmottagning i Ekenäs går vidare. För hennes del är det inte någon skillnad om den sköts av Raseborgs sjukhus eller av ett privat vårdbolag.

- Huvudsaken är att den kommer till vår region. Men man hör bara hur sjukhuset mister den ena verksamheten efter den andra, så man tycker att oj om de ändå skulle ha fått en sådan här grej i sin vård, säger Birgitta Nordström.

Hon hoppas nu att verksamheten kommer i gång så fort som möjligt eftersom det finns så mycket människor i trakten som åker till Helsingfors för att få vård för olika ögonåkommor.

- Många har svårt att få ledsagare med sig, så en ögonmottagning är verkligen behövlig.