Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister till Yle: Ryssland agerar inte i linje med internationella lagar på arktiskt område

Från 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Bildtext USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Bild: Lehtikuva

Enligt USA:s utrikesminister har Ryssland militärt förhindrat trafik på områden där det är tillåtet att trafikera på Arktis.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver att Ryssland följer internationella lagar på de arktiska områdena.

Han är orolig för Rysslands krav på områden vid Norra ishavet. Rysslands ökade militära närvaro väcker också många frågor.

- Vi vill inte att länder som Ryssland ska använda sig av militär för att till exempel förhindra trafik till sådana områden där trafik är tillåtet. Det här bryter mot internationell lag.

På mötet träffade Pompeo sin ryska kollega Sergei Lavrov.

- Jag tänkte klargöra för Lavrov att vi följer lagar. Vi ber också om samma sak av Finland, där finns inte heller någon skillnad, påminner Pompeo.

Förhållandet till Lavrov beskriver Pompeo som bra.

- Vi brukar ofta diskutera per telefon och vi har träffats en handfull gånger. Våra diskussioner är alltid raka på sak och professionella.

Kina ingen arktisk makt

För USA är det enligt Pompeo viktigt med fri och rättvis sjöfart på de arktiska områdena. Även Kina har välkomnat en utveckling av området.

- Kina har ingen arktisk makt och därför borde de inte få någon särställning. Men ifall Kina vill komma dit och göra ekonomiska investeringar genom privata företag är det helt välkommet, säger Pompeo.

USA har talat om de militära, ekonomiska och strategiska frågorna som berör det arktiska området. Miljöfrågor har fått mindre uppmärksamhet. Pompeo är ändå av den åsikten att det ena inte utesluter det andra.

- Alla de här sakerna hänger ihop. Om man inte har säkerhetsfrågorna i skick kan inte heller miljöfrågor framskrida. Jag är säker på att det Arktiska rådet kan ta tag i dessa frågor.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel USA:n ulkoministeri Pompeo Ylelle: Venäjä toimii kansanvälisten lakien vastaisesti arktisella alueella, skriven av Inka Haukka.

Diskussion om artikeln