Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valet i Istanbul görs om: "Det är olagligt att vinna över AK-partiet" säger oppositionen

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 00:04.
En bild på människor som går förbi ett hus. Turkiet flagga hänger på huset.
Bild: EPA-EFE

Högsta valmyndigheten i Turkiet har beslutat att lokalvalet i Istanbul ska göras om, rapporterar statlig media och AK-partirepresentant enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt det privata mediebolaget Haberturk ska beslutet bero på att en del tjänstemän inte uppges ha varit på plats vid valurnorna.

Oppositionspartiet CHP, som med knapp majoritet vann borgmästarplatsen i staden, säger att beslutet är "tydligt diktatorskap".

– Det är olagligt att vinna över AK-partiet i valet, twittrade Republikanska folkpartiet CHP:s vice ordförande Onursal Adiguzel.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogans parti AK-partiet förlorade makten i både Istanbul och Ankara i det senaste lokalvalet. AK-partiet har redan tidigare begärt att valet ska ogiltigförklaras och Erdogan har också signalerat att valet bör göras om.

Den turkiska valutan lira försvagades under måndagen.

Borgmästaren väntar på officiellt uttalade

Oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu valdes i april till borgmästare i Istanbul.

Imamoglu kallade sent på måndagen beslutet "förrädiskt".

En man med glasögon talar in i mikrofoner.
Bildtext Borgmästare Ekrem Imamoglu.
Bild: EPA-EFE

Han meddelade samtidigt att han ställer upp i det nya valet.

– De försöker att ta tillbaka den valvinst som vi gjorde... Ni kanske är upprörda, men förlora aldrig hoppet, sade han till tusentals anhängare som begett sig ut på stadens gator.

Borgmästare Ekrem Imamoglu vann över den förre premiärministern Binali Yildirim. AK-partikandidaten Yildirim ställer också upp pånytt.

Det nya valet väntas ordnas den 23 juni.

Källor: Reuters, AP

Artikeln uppdaterades klockan 23.59 6.5.2019 med en kommentar av Ekrem Imamoglu och uppgifter om att Imamoglu och Binali Yildirim ställer upp i det nya valet.