Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Torilla tavataan! Här är historien om idrottsfolkets favoritmeme – som också blivit politisk

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 18:25.
Många var på plats för att fira hockeyguldet 2011.

Vi ses på torget! En blek man med en ölburk i den ena handen och Finlands flagga i den andra har symboliserat blåvit idrottsframgång i snart ett decennium. Yle Sporten reder ut historien bakom bilden som fått ett helt eget liv.

Det var den 16 maj 2011 som den oförglömliga bilden togs.

Finland hade precis tagit VM-guld i ishockey efter en oförglömlig 6–1-seger över Sverige. Vid Havis Amanda-statyn i centrala Helsingfors trängdes människor iklädda jackor och mössor – för det var svalt trots att sommaren närmade sig.

Undantaget var mannen i förgrunden, med ett ansikte förvridet i ett gutturalt guldvrål. Det ser nästan ut som om han är photoshoppad in i bilden, som de flesta idrottsvänner känner till i dag.

Det räcker med att googla ”torilla tavataan” för att översvämmas av bilder av Kristers bleka lekamen och öldrivna eufori.

För det är så som mannen heter: Krister.

I en intervju med Ilta-Sanomat 2016 berättade Krister att han åkt från Tavastehus till Helsingfors med ett kompisgäng för att se finalen. Efter att guldet säkrats löpte de amok i huvudstaden.

– Vi simmade i fontänen och gjorde annat normalt, sade Krister till tidningen.

Inte bara idrott

Krister har bara luddiga minnesbilder av att en fotograf var på plats.

Bilden som Helsingin Sanomat-fotografen Sami Kero tog blev snabbt en hit – en evergreen som är lika aktuell nu som för åtta år sedan.

Vid blåvita framgångar kan man vara säker på att stöta på versioner av bilden på sociala medier med uppmaningen om att folket ska samlas på torget.

Det spelar ingen roll om det handlar om innebandy ...

Eller E-sport ...

Eller Saara Aalto.

För Kristers inflytande är inte längre begränsad till sportsfären. Bilden är allmängods och känner inger genremässiga gränser.

Den senaste tiden har Krister ofta synts till i politiska sammanhang. Särskilt i samband med riksdagsvalet.

Centerpolitikern Mikko Kärnä använde sig till och med av bilden i samband med sin kampanj.

Men man kan lika gärna använda Krister om man råkar trampa på en legobit och överlever.

Nu är Lejonen tillbaka i landet där 6–1-segern togs, där allting började: Slovakien. Om det blir ett överraskningsguld vet ni var folket samlas.

Diskussion om artikeln