Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen röstade för att flytta Sannfinländarna till högerflanken - Sannfinländarna ilsknade till och anklagar de övriga partierna för mobbning

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 17:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen har röstat för att flytta den sannfinländska riksdagsgruppen till plenisalens högra flank.

Sannfinländarnas förslag om att hålla kvar den gamla sittordningen föll med siffrorna 128-37. En ledamot röstade blankt.

Talmanskonferensen beslöt tidigare idag att stå fast vid sitt förslag i sittordningsfrågan: Sannfinländarna föreslogs byta plats med Svenska Folkpartiet, så att Sannfinländarna i fortsättningen sitter längst till höger i plenisalen, och SFP flyttas längre in mot mitten.

Det blev en häftig debatt i plenum om saken. Mika Niikko, från Sannfinländarna var först i talarstolen.

Niikko öste sitt agg över plenisalen och påstod att hans eget parti - Finlands näststörsta - blir diskriminerat av de andra på ett ovärdigt sätt.

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman fick ovett för att han kallat Sannfinländarna för extremhöger.

Också andra riksdagsledamöter från Sannfinländarna steg upp i talarstolen och talade om mobbning. Finlands näststörsta parti borde mötas med respekt, heter det.

Riksdagsledamot Tavio föreslog att den nuvarande sittordningen bibehålls, och hans förslag fick stöd av de övriga i hans parti.

Medieskugga?

Det är Svenska Folkpartiets krav på att flyttas närmare mitten som är ursprunget till grälet, för att motsvara sittordningen i EU-parlamentet och Nordiska rådet som ett liberalt parti.

Det finns ändå en mer praktiskt fråga vad gäller sittordningen - mediesynligheten. De som sitter längst ut på den högra kanten är delvis i medieskugga eftersom tv-kamerorna är placerade på medieläktaren till höger.

Tidigare i dag möttes riksdagsgrupperna utan att komma överens i frågan. Ärendet bollades över till talmanskonferensen, som alltså föreslog den ändring SFP hade lagt fram.

Man uppmanade också talmanskonferensen överväga tekniska lösningar som behandlar partierna lika vad gäller mediesynlighet.

Bild över plenisalen där pressläktaren och området som är i skugga är utmärkta.
Bild: Mikko Airikka/Yle

Svenska folkpartiet jublar

Svenska folkpartiets gruppordförande Thomas Blomqvist är nöjd med att partiets vädjan att få flytta togs upp till behandling.

- Jag är nöjd med att man tog vår önskan på allvar och att vi nu då får en plats mitt i salen. Det motsvarar hur de andra grupperna är placerade.

Hur ser du på den här protesten från Sannfinländarnas sida?

- De protestade mot att de i talmanskonferensens förslag placeras längst till höger. Jag uppfattade egentligen ingen som protesterade mot vår placering.

Hur ser du på att synligheten i medierna blev en så viktig del av den här diskussionen?

- Man kan ju tycka att det är aningen intressant att det nu uppfattades som en väldigt viktig och stor fråga. Det är ju ingenting som har ändrat på den punkten.

Han tillägger att problem ska lösas och att det ingår i talmanskonferensens förslag att reda ut hur alla i plenisalen kan få samma synlighet.

Blomqvist understyker att alla platser i plenisalen är lika värda, men att SFP ser det som viktigt att alla placeras i salen på likvärdiga grunder. SFP placerades tidigare till höger av tekniska orsaker.

Frågan diskuteras i riksdagens plenum som du kan följa här med start klockan 14.

Diskussion om artikeln