Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vården i Kronoby ses över då Soite sparar

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 21:56.
Bilden föreställer ett rum som ses genom en glasdörr. I förgrunden syns gröna växter.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

I Kronoby kommer man att se över sjuk- och äldrevården då social- och hälsovården i Mellersta Österbotten ska spara mellan 11 och 14 miljoner euro fram till år 2021.

Styrelsen för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite behandlade sparprogrammet på sitt möte på måndag.

I Kronoby ska sjuk- och äldrevården ses över. Enligt förslaget ska två alternativ utredas och vården koncentreras antingen till vårdcentret i Terjärv eller till Backebo.

Ett alternativ är att vårdcentret stängs och vården koncentreras till verksamhetspunkten Backebo där pensionärshemsföreningen driver ett effektiverat serviceboende i Terjärv centrum. Alternativt så kommer man att koncentrera alla platser till vårdcentret och då finns inte platserna vid idag föreningsdrivna Backebo kvar.

- Det handlar alltså om ett av de två alternativen och att platserna vid den effektiverade boendena i Terjärv skulle vara lika många som tidigare, förtydligar kommundirektör Malin Brännkärr per e-post.

Färre barn

Rådgivningsverksamheten kommer att ses över eftersom det föds färre barn. Resultatet kan till exempel bli att rådgivningen roterar mellan de tre servicepunkterna i Kronoby.

På samma sätt kan också laboratorietjänsterna och hälsovårdsmottagningen rotera.

Soites fullmäktige tar ställning till sparprogrammet på sitt möte den 27 maj.

Artikeln är korrigerad den 7 maj 2019 klockan 21.52. I artikeln stod tidigare felaktigt att Terjärv vårdcenter i Kronoby ska läggas ner. Något sådant beslut finns inte. Förslaget är att två alternativ ska utredas. Antingen så koncentreras vården till vårdcentret i Terjärv eller till Backebo. Både aktiva i Terjärv och antalet platser vid de effektiverade boendena i Terjärv skulle vara lika stort framöver.

Diskussion om artikeln