Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europa häver inte flygförbudet för Boeings olycksplan 737 MAX även om USA gör det

Från 2019
Uppdaterad 07.05.2019 17:28.
Norwegians flygplan av modellen 737 Max 8 på Helsingfors-Vanda flygfält den 13 mars 2019
Bildtext Norwegians flygplan av modellen 737 Max 8 på Helsingfors-Vanda flygfält den 13 mars 2019
Bild: Lehtikuva

Europeiska luftfartsmyndigheter bibehöll flygförbudet för passagerarplan av typen Boeing 737 MAX vid sitt möte i Paris på tisdag. USA väntas däremot häva förbudet i juni.

Europeiska luftfartsmyndigheter är missnöjda med att de inte ännu har fått de uppgifter om plantypens säkerhet som man har krävt av USA, vilket gör det omöjligt för européerna att utföra en egen grundlig säkerhetsanalys.

Pekka Henttu vid Trafik- och kommunikationsministeriet säger att USA antas häva flygförbudet i början av nästa månad, men att Europa och övriga världen knappast kommer att följa efter.

Europa, Kanada, Singapore och Kina anser att plantypen inte är tillräckligt säker och att flygförbudet därför måste bibehållas tills vidare.

Förarkabinen i flygplanstypen Boeing 737 Max 8.
Bildtext Europeiska luftfartsmyndigheter vill ha mer information om bland annat automatiska styrsystem i Boeings MAX-plan
Bild: AOP / Trevor Mogg

De kräver en större säkerhetsanalys eftersom MAX-planen enligt dem borde betraktas som en helhet ur autopilotens och styrsystemens synvinkel. Även sensorerna som ger de automatiska styrsystemen information bör granskas noggrant, anser europeiska myndigheter.

- De åtgärder som USA har vidtagit för att få upp planen i juni igen ärt inte tillräckliga, säger Henttu om mötesdeltagarnas gemensamma synpunkt.

- Det innebär att Europa inte kommer visa grönt ljus åt Max-planen i juni, slår Henttu fast.

Den amerikanska luftfartsstyrelsen har bjudit in europeiska representanter till ett möte i Dallas den 23 maj, då USA skall informera om vilka åtgärder som har vidtagits.

- Jag är illa rädd för att de inte kommer att berätta vad de inte har gjort. Vi har inte fått information trots att vi har krävt det , klagar Henttu.

Boeing 737 MAX-plan belades med flygförbud världen över i mars efter att passagerarplan av den här typen hade störtat i Indonesien och Etiopien.

Diskussion om artikeln