Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fem av vildsvinen på Kimitoön skjutna - potatisodlare garderar sig ändå med elstängsel

Från 2019
Vildsvinssuggan på Kimitoön med kultingar.
Bildtext Vildsvinen på Kimitoön.
Bild: Privat/Jukka Tobiasson

Finlands linje är att vildsvinsstammen ska begränsas så mycket som möjligt. I första hand är man orolig för att svinpesten ska sprida sig till grisgårdarna, men också för jordbrukarna kan vildsvinen ställa till med oreda.

- Min första tanke var att så roligt med en ny art, men sen funderade jag på hur pass mycket skada de kan göra för jordbrukare och det här med svinpesten, säger Lea Räisänen från Kieloniemi gård i Tolfsnäs.

Hon bor fem kilometer från gården Westankärr där fem vildsvin nyligen har fällts. Räisänen odlar bland annat potatis och tror att hon redan hade besök av vildsvinen för två år sedan - men då hade hon tur.

Lea Räisänen framför en våråker.
Bildtext Lea Räisänen är inte orolig för vildsvinen - ännu.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Potatisraderna var utjämnade och frostduken var hoptrasslad och nertrampad. Potatisarna hade också försvunnit, men eftersom det var skörd som inte kunde bärgas på grund av den blöta hösten gjorde det inte så mycket.

Räisänen har beslutat att dra elstängsel runt en del av sina rotfruktsodlingar för säkerhets skull. Men hon säger sig ännu inte vara så rädd för vildsvinen trots att de rör sig i området.

Det är sagor att man inte skulle kunna låta barnen vara i skogen på grund av vildsvinen.

― Jörgen Hermansson.

- Före man skjuter bort dem kunde man ju se om de faktiskt gör så mycket skada som folk säger, jag tycker det är svårt att tycka något när skadornas omfattning inte är klar för mig, säger hon och fortsätter.

- Men de hade åtta kultingar och kan säkert öka fort och ställa till med stor skada. Det blir säkert svårare att åtgärda läget om de redan hunnit bli fler till antalet.

Färre vildsvin i år än tidigare

Svinpesten har funnits i Europa sedan 2014 och enligt naturresursinstitutet (Luke) finns det färre vildsvin i Finland i år jämfört med förra året.

I år finns det uppskattningsvis mellan 1 500 och 2 650 vildsvin i Finland. Motsvarande antal förra året var mellan 2 100 och 5 450. Uppskattningarna är inte så exakta eftersom man endast gjort mätningar sedan 2017.

Två svarta vildsvin som ser in i kameran.
Bildtext Två av kimitovildsvinen.
Bild: Privat/Jukka Tobiasson

Enligt Jörgen Hermansson från viltcentralen märks minskningen även i Egentliga Finland. Kimitoön verkar vara ett undantag där det ser ut som att stammen ökade.

- Vildsvinen har ju fötter och kan traska vidare. De är på Kimitoön nu men kan ganska snabbt försvinna och dyka upp någon annan stans, säger han.

Som jaktvilt är vildsvinet högt skattat, inte minst för kvalitén på köttet. Enligt Hermansson finns det flera metoder för att jaga vildsvin och de påminner om annan klövdjursjakt.

- Vildsvinet anses vara en stor delikatess och är ett eftertraktat jaktbyte. Man kan jaga det på många olika sätt, till exempel fri och rörlig jakt med drivande hund eller så har man vakjakt där man på utfodringsplatsen skjuter djuret, säger han.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Bildtext Jörgen Hermansson säger att man inte behöver vara rädd för vildsvin.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

- Principen är ganska likadan som i annan jakt men karaktären på jakten är helt annorlunda. Vildsvinen kommer till exempel ofta i flock.

De senaste sex åren har man sett en rejäl ökning av vildsvinsstammen i hela landet. Enligt Hermansson är den allmänna linjen i Finland att vildsvinen ska begränsas eller till och med försvinna helt i vissa områden.

- Fortfarande är stammen så pass liten att det går att bromsa och hålla den på en sådan här nivå, säger han.

Inte farliga

Vildsvinet trivs som bäst i tempererat klimat med bland- eller lövskog. De har därför svårt att klara sig i kalla och snörika områden.

- Man kan säga att de är klimatförändringens vinnare just nu. Dock är det förmodligen hög dödlighet speciellt bland ungdjur under snörika och kalla vintrar då många av dem svälter ihjäl, säger Jörgen Hermansson.

Enligt honom finns det ingen orsak för människor att vara oroliga för att man skulle möta en svinflock i skogen.

- Det finns ingen orsak som helst att man skulle behöva vara rädd för att gå ut i skogen för att det finns vildsvin. Det är bara sagor att man inte skulle kunna låta barnen vara i skogen på grund av vildsvinen.

Numera får vildsvin utan kultingar jagas året om, men vildsvinshona, som åtföljs av årsunge är fredad från den 1 mars till den 31 juli.

Enligt viltcentralen har bytesmängden stadigt gått upp och det skjuts årligen hundratalet vildsvin i Finland.

I sommar eller närmare hösten planeras ett större informationsmöte om vildsvinen och reviret på Kimitoön.

Diskussion om artikeln