Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mechelingatan saknar fortfarande stenbeläggning och cykelfält - trots att den officiellt är färdigrenoverad

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 17:04.
Totalrenoveringen av Mechelingatan dröjer - Stara: "Byggarbetarna gör sitt bästa" - Spela upp på Arenan

Tölöborna firar på lördag (11.5) att Mechelingatans renovering äntligen är över, men det är oklart om byggarbetet hinner bli klart i tid för festen. Staden säger att renoveringsarbetet ska bli klart under maj månad.

- Officiellt räknar vi med att renoveringen redan är färdig, men på grund av att arbetet drog ut till årsskiftet kunde vi inte fixa alla beläggningar i skick. Vi kom därför överens om att fortsätta renoveringen i mildare väder på våren, säger Hannu Halkola, enhetschef på Helsingfors stads byggtjänst Stara.

Renoveringen inleddes i januari 2017 och sedan dess har bland annat hela den kommunala tekniken under jorden renoverats.

Hela sträckan som renoveras är 1,85 kilometer lång och sträcker sig från Nordenskiöldsplatsen till Alkärrsgatan.

Vårt mål är att allt ska vara färdigt på lördag. Det blir tajt. Jag kan inte lova att allt är 100 procent färdigt, men byggarbetarna gör sitt bästa.

― Hannu Halkola, Stara.

Området som ännu inte är färdigt är en sträcka på några kvarter från Norra Hesperiagatan till Caloniusgatans och Mechelingatans korsning.

- Asfaltering och beläggningsarbete pågår där som bäst, säger Halkola.

Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) sanerar också som bäst vattenförsörjningsnätet och förbättrar kapaciteten i stamvattenledningsnätet i Gräsviken. En del av byggarbetet som inleddes i mars 2018 sker på Mechelingatan.

HRM uppger att arbetet ska vara klart i augusti i år.

Cykelfältet tar slut mitt i

Gatan saknar också en del vägmarkeringar. Bland annat de utlovade enkelriktade cykelfälten lyser med sin frånvaro på några ställen.

Cyklar man på Mechelingatan från Bortre Tölö mot Gräsviken märker man att cykelfältet får ett abrupt slut mitt på vägen efter Norra Hesperiagatans och Mechelingatans korsning.

Cykelfilen tar plötsligt slut mitt på vägen på Mechelingatan.
Bildtext Cykelfältet tar plötsligt slut mitt på Mechelingatan.
Bild: Saga Mannila/Yle

Cykelfältet fortsätter sedan lika plötsligt som det tog slut över 200 meter senare. Cykelfältet är lika hackigt i motsatt riktning.

Varför har arbetet med cykelfälten lämnats till sist?

- Det måste först finnas asfalt att måla på, säger Halkola.

Färdigt inom maj månad

Renoveringsarbetet har dragit ut bland annat på grund av att man varit tvungen att göra mer schaktningsarbete än väntat, uppger staden.

I närheten av korsningen till Södra Hesperiagatan fanns också ett gammalt avloppsrör som gjorde att man inte kunde spränga upp stenen utan i stället var tvungen att kila sönder den.

Mechelingatans renovering fotat uppifrån.
Bildtext Så här såg renoveringsarbetet ut sommaren 2018.
Bild: Ronnie Holmberg/Yle

- Vårt mål är att allt ska vara färdigt på lördag. Det blir tajt. Vi försökte faktiskt flytta festen framåt med en månad, men nu blev det inte så. Jag kan inte lova att allt är 100 procent färdigt på lördag, men byggarbetarna gör sitt bästa, säger Halkola.

Mechelingatans gatufest pågår på lördag mellan klockan 12 och 22 på området mellan Perhogatan och Norra Hesperiagatan.

Gatan stängs för biltrafik under festen, men spårvagn nummer 8 trafikerar normalt.

Artikeln uppdaterades den 9.5 klockan 17.03 med information om HRM:s saneringsarbete som pågår i början av Mechelingatan och i Gräsviken fram till augusti i år.

Diskussion om artikeln