Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Pompeo överraskade med Bagdadvisit, unga röt till på Arktiska rådets möte

Från 2019
Pompeo talar med journalister under sin överraskningsresa till Baghdad
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Unga vill se klimatåtgärder och de vill ha dem nu. Två unga delegater på Arktiska rådets möte i Rovaniemi i går röt till – de vill inte bara höra prat om saken, utan se konkreta åtgärder. Julia Wright och Sarelle Porsanger vill motarbeta klimatförändringen och hoppas att de äldre lyssnar på ungdomarnas åsikter. Man måste ta kämpatag för att stoppa klimatförändringen, säger de. De vill själva vara med och ta ansvar.

Burnout och utmattning är två problem som det talas mycket om. Något som uppmärksammas mindre är att vara uttråkad i sitt arbete. Att inte alls vara utmanad, behövas eller känna att man kommer till sin rätt på arbetsplatsen kan också vara skadligt för hälsan enligt forskare. Till exempel för få eller för ensidiga arbetsuppgifter kan ge dig en så kallad boreout.

I dag är meningen att vi ska få reda på vilka partier som går vidare till regeringsförhandlingar. Regeringssonderaren, socialdemokraternas Antti Rinne, har sagt att han ska meddela om sina planer för riksdagsgrupperna i dag klockan halv tolv. Efter det ska allmänheten få veta hur man går vidare. Rinne har fört långa förhandlingar med Samlingspartiet, som har meddelat att de gärna är med i regeringen, men han bad också Centern att ge ett tydligt besked om partiet vill sitta i regeringen. Juha Sipilä, Centerns ordförande, har tidigare meddelat att man som valförlorare inte vill sitta i regeringen.

Utrikes:

USA:s utrikesminister Mike Pompeo reser runt i Europa och överraskade alla, bland dem amerikanska pressen och förbundskansler Angela Merkler som var nästa värd, i gårkväll då han plötsligt gjorde ett besök till Iraks huvudstad Bagdad. USA har under de senaste dagarna betonat ökande säkerhetshot från Iran. Pompeo var ändå inte ensam på flygplanet till Bagdad. Förutom utrikesministeriets personal fanns också en grupp journalister med. De fick inte veta något annat än att Berlin inte skulle bli nästa etapp.

Europavalets två toppkandidater möttes i gårkväll i en duell i tysk tv. Det är fråga om tysken Manfred Weber som hör till det konservativa EPP och nederländske socialdemokraten Frans Timmermans. Klimatet, skyddet av de yttre gränserna och företagsbeskattning inom EU var centrala frågor under mötet. Åsikterna skiljde sig bland annat då det handlade om skatt på koldioxidutsläpp.

Minst en person har dött och sju har skadats i en skottlossning i en skola i Colorado i USA. Två manliga elever började skjuta och dödade en klasskamrat. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd Skolan ligger nära Denver och skolan Columbine där den värsta skolskjutningen i USA inträffade för 20 år sedan. Båda personerna från gårdagens skjutning har gripits – en av dem är under 18 och den andra är myndig.

Väder

Lokala regnskurar och växlande molnighet förekommer i stora delar av landet. Ett snöfallsområde över Lappland rör sig mot norr. Temperaturen i södra och mellersta Finland ligger mellan 9 och 12 grader. Mest måttlig vind.

I norra Österbotten och Kajanaland även lokalt snöbyar och det är mellan 4 och 9 grader varmt. Måttlig eller frisk sydvästlig vind. I Lappland mellan 1 och 5 grader, måttlig eller frisk till sydvästvridande vind.

Diskussion om artikeln