Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En död och sju skadade i ny skolskjutning i Colorado nära skolan Columbine

Från 2019
Uppdaterad 08.05.2019 07:47.
Elever i skolan i Columbine  ser på minnestavlor av dödsoffren i sin skola på 20-årsdagen av massakern den 20 april i år
Bildtext Elever i skolan i Columbine ser på minnestavlor på 20-årsdagen av massakern den 20 april i år
Bild: EPA-EFE/RICK GIASE

En elev har dödats medan sju har skadats i en ny skolskjutning i Denver i Colorado. Den senaste skjutningen inträffade bara åtta kilometer från skolan i Columbine där 12 personer dödades i en massaker år 1999.

Två manliga elever öppnade eld i en teknisk skola nära Denver och dödade en klasskamrat medan sju andra elever skadades. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Den ena misstänkta eleven var under 18 år medan den andre redan var myndig.

De misstänkta gärningsmännen som var skolans elever, greps av polisen kort efter skjutningen som inträffade bara åtta kilometer från skolan Columbine.

– Två individer promenerade in i skolan och började skjuta mot elever på två olika platser. Jag tror att polisernas snabba reaktion då de tog sig in i skolan för att hjälpa, räddade många liv, säger sheriffen Tony Spurlock.

Skolbussar evakuerade elever från området och samtliga skolor i närheten stängdes när nyheten spreds om skolskjutningen.

233 skolskjutningar sedan Columbine

Massakern i Columbine för 20 år sedan var den värsta skolskjutningen i USA då den inträffade och den körde igång en het debatt om vapenlagarna i USA.

Det är inte känt om den senaste skolskjutningen hade något att göra med skjutningen i Columbine år 1999 då 12 elever och lärare dödades medan 21 skadades.

Antalet skolskjutningar i USA har vuxit kraftigt efter massakern i Columbine. Sedan dess har uppskattningsvis 226 000 elever upplevt skottlossning i totalt 233 skolor runt omkring USA.

De värsta massakrerna under de senaste 20 åren inträffade i Newton i Connecticut år 2012 då 26 barn och vuxna dödades och i Parkland i Florida i fjol då 17 personer sköts ihjäl.

Diskussion om artikeln