Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu börjar föderskornas egen metoo-kampanj – trebarnsmamman Jenni Havulehto: Man hör sällan de fina förlossningshistorierna

Från 2019
Uppdaterad 08.05.2019 10:42.
En mamma med sitt nyfödda barn.
Bild: Yle / Anna Kurtén

I måndags inleddes en kampanj som kräver att kvinnan själv ska få bestämma över sin kropp under förlossningen. Inom ramen för kampanjen uppmuntras kvinnor berätta om sina negativa förlossningsupplevelser på nätet. På Vasa centralsjukhus hoppas man att kampanjen inte spär på förlossningsrädsla ytterligare.

Kampanjen med det finskspråkiga namnet minämyössynnyttäjänä beskrivs som föderskornas egen metoo-kampanj.

Inom ramen för kampanjen strömmar det just nu in berättelser på sociala medier och på kampanjens webbplats.

Barnmorskan sa upprepade gånger: “Njut nu av babyn", medan jag vrålade och försökte sparka bort läkaren som sydde mitt underliv

― förlossningsberättelse ur kampanjen minämyössynnyttäjänä, fritt översatt

Det handlar bland annat om ingrepp som har genomförts utan mammans samtycke och om hårdhänta inre undersökningar som har skapat ett trauma. 

Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Vid Vasa centralsjukhus är de flesta föderskor nöjda med sin förlossning. Vi träffar Jenni Havulehto från Malax - nybliven trebarnsmamma som själv är barnmorska vid Vasa centralsjukhus. I fredags födde hon sitt tredje barn, en son.

Förlossningen blev en mycket positiv upplevelse trots att den gick snabbare än Havulehto tänkt sig från regelbundna sammandragningar tills sonen var född.

- Vi ringde på vägen och sa att vi gärna skulle ha en vattenförlossning, att vi tror det kommer att gå fort. När vi kom var vattnet färdigt tappat och vi fick gå dit. En halvtimme senare var han född. 

- Det var en fin och bra upplevelse. Det var precis som jag tänkt mig att det skulle vara att föda i vatten.

Mammans önskemål tillgodoses så långt det är möjligt

Alla är ändå inte lika nöjda som Jenni Havulehto, visar föderskornas metoo-kampanj Minämyösssynnyttäjänä.

Jag blev ett objekt som man bara beordrade att göra saker utan att förklara varför

― förlossningsberättelse ur kampanjen minämyössynnyttäjänä, fritt översatt

Vid Vasa centralsjukhus försäkrar man att personalen gör sitt bästa för att tillgodose mammans önskemål och se till att förlossningsupplevelsen blir så positiv som möjligt.

- Jag tror inte att någon på något förlossningssjukhus, vare sig läkare eller barnmorskor, har som mål att vara elaka, hårdhänta eller utsätta en kvinna for någonting som kan upplevas som våldsamt under en förlossning, säger barnmorskan Anette Söderqvist.

Barnmorska på Vasa centralsjukhus
Bildtext Anette Söderqvist
Bild: Yle / Anna Kurtén

-  Däremot tror jag vi alla kan bli bättre på att tänka på hur intim den här händelsen är. Genom att kommunicera med föderskan, bemöta henne på ett vänligt och sakligt sätt och berätta i förväg om vad man gör tror jag att man kommer långt.

Söderqvist tror att kampanjen kan lyfta fram betydelsen av att alla i personalen tänker efter hur man bemöter föderskor och deras familjer.

Jag minns att jag grät hysteriskt på golvet av rädsla och smärta

― förlossningsberättelse ur kampanjen minämyössynnyttäjänä, fritt översatt

På Vasa centralsjukhus är de flesta mammor nöjda med sin förlossning i dagens läge men visst finns det de som har haft en dålig upplevelse. 

- Det är svårt att säga något gemensamt om vad de är missnöjda med. Ibland tycker de att råden har varit lite olika beroende på vem i personalen som varit där. Det är knepigt att ge helt samstämmiga råd, säger Anette Söderqvist.

Vårdare brevid patientsäng
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Berätta för BB-personalen om du är missnöjd

Är man missnöjd med sin förlossning är det bästa att ta kontakt med förlossningssjukhuset, säger Söderqvist.

- Man kan även efteråt komma och prata med den barnmorska som har varit med under förlossningen eller med någon annan. Man kan också göra en feedback-anmälan via nätet där man kan lämna sina kontaktuppgifter om man önskar att vi tar kontakt.

nakna babyfötter. En vuxen människas händer formade till hjärta runt de här små babyfötterna.

Alltid går förlossningen inte som man har planerat men den kan bli en bra upplevelse ändå, säger man på Vasa centralsjukhus. Här hoppas man också att kampanjen som nu pågår inte ökar förlossningsrädslan ytterligare.

- Vi ser hos föderskor som kommer till fadderbarnmorskan och till polikliniken för förlossningsrädsla att en del av oron härstammar från berättelser de hört av andra eller saker de läst på nätet. De blir rädda. Jag hoppas att kampanjen inte skapar en upplevelse av att sjukhusen skulle vara hemska ställen, säger Anette Söderqvist.

- Vi vill allihop jobba för samma mål, att få en trygg och fin förlossningsupplevelse för mammorna, barnen och hela familjen.

Bra att vara förberedd

Den nyblivna trebarnsmamman Jenni Havulehto tycker att förberedelserna är a och o inför förlossningen.

Är man förberedd och vet vart man ska och ungefär vad som kommer att hända känns det bättre, säger hon. Det är också viktigt att lyfta fram de positiva förlossningsupplevelserna som motvikt till de negativa, tycker hon.

- Ofta skrivs det bara om de negativa upplevelserna. Men det finns också jättemånga fina förlossningshistorier.

Diskussion om artikeln