Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentsval i Sydafrika: Nelson Mandelas ANC är i kris - och de unga har tröttnat på orättvisa, fattigdom och arbetslöshet

Från 2019
Uppdaterad 08.05.2019 17:14.
Det här behöver du veta om parlamentsvalet i Sydafrika - Spela upp på Arenan

I dag hålls det parlamentsval i Sydafrika. Det finns 48 olika partier representerade i valet vilket är ett rekordantal. Svenska Yles Liselott Lindström är på plats i Johannesburg.

De hetaste frågorna inför valet är korruptionen, arbetslösheten och de vitas markägande.

ANC befinner sig i en djup kris

Valet betecknas som det viktigaste sedan apartheid-regimen föll för 25 år sedan och Nelson Mandela valdes till president

Opinionsundersökningarna visar att ANC kommer att vinna dagens
parlamentsval, men med historiskt lågt stöd.

Numera är Mandelas parti ANC i en djup kris - och särskilt de unga i Sydafrika har tröttnat på landets politik. Ungdomarnas favorit EFF väntas gå starkt framåt.

Många sydafrikaner har tröttnat på korruptionen inom ANC som har pågått länge och som har förstört förtroendet för partiet. Partiet anses också vara elitistiskt och ses inte längre som det frigörelseparti som det var för 25 år sedan.

Oppositionspartierna är ändå ganska svaga och ingen har riktigt kunna dra nytta av ANC:s korruptionskris.

Den äldre generationen är ännu ANC troget. Det var trots allt de som befriade de svarta från apartheidregimen. Men de unga känner inte lika stor plikt att rösta på ANC

Ayanda Netshisaulu

- Jag är inte ivrig inför valet. Jag känner inte att min röst har någon inverkan, säger Ayanda Netshisaulu. Hon studerar politik och internationella relationer vid Johannesburgs universitet,
och sätter ord på det många unga känner i Sydafrika i dag.

- Det är ingen idé att rösta eftersom inget kommer att förändras.

ANC-partiet har suttit vid makten hela den tid Sydafrika varit demokratiskt, men frustrationen och de inre splittringarna i partiet har tärt hårt på trovärdigheten.

Den förre presidenten Jacob Zuma var djupt inblandad i korruptionsskandaler som påverkade hela landets ekonomi.

- Den äldre generationen är ännu ANC troget. Det var trots allt de som befriade de svarta från apartheidregimen. Men de unga känner inte lika stor plikt att rösta på ANC, säger Netshisaulu.

Sydafrikas förra president Jacob Zuma i rättegång.
Bildtext Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma är även åtalad för korruption.

De unga gillar EFF

Bland studerande är Economic Freedom Fighters EFF det populäraste partiet.

Det vänsterradikala EFF grundades av Julius Malema, som sparkades ur ANC på grund av sina radikala åsikter. Nu lockas speciellt de unga av hans löften om mer land åt de svarta och jobb åt de unga.

Över hälften lever under fattigdomsgränsen i Sydafrika

Mer än hälften av Sydafrikas befolkning lever under fattigdomsgränsen.

Markägandet är en brännande het fråga i Sydafrika eftersom de vitas andel av befolkningen är 8 procent medan de äger mest mark.

Om ANC inte vinner blir det en förändring, men om det vinner så är allt som förr och folk blir frustrerade

Mpo Tshazo

Ojämlikheten i Sydafrika har inte försvunnit någonstans efter apartheidregimens fall, och arbetslösheten är ett stort problem. Över 50 procent av befolkningen lever i fattigdom, och av de unga har bara hälften ett jobb.

Det bekymrar också Mpho Tshazo, som studerar ekonomi. Hon tror inte att det finns några jobb att få när hon blir utexaminerad. Hon är rädd för valresultatet.

- Om ANC inte vinner blir det en förändring, men om det vinner så är allt som förr och folk blir frustrerade.

Frustrationen syns tydligt bland ungdomarna. Rekordfå har registrerat sig för att rösta. Hur den misstron och frustrationen mot det demokratiska systemet tar sig uttryck senare blir en ödesfråga för Sydafrika.

Det största partiet väljer president

På fredag har det gått 25 år sedan det första demokratiska valet hölls och Nelson Mandela blev Sydafrikas första svarta president.
Mandela dog år 2013 och efter honom har det inte funnits någon annan lika uppskattad frontfigur.

I Sydafrika har man inget skilt presidentval. Det är ordföranden för det största partiet som blir landets president.

Många är villiga att ge ANC en sista chans med Cyril Ramaphosa vid rodret, men nu krävs annat än bara löften. Annars kommer valresultatet om fem år att se väldigt annorlunda ut.

Diskussion om artikeln