Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lankinen, Vehviläinen eller Olkinuora – tre målvaktsdebutanter i VM men vem står i premiären mot Kanada?

Från 2019
Kevin Lankinen räddar ett skott från svenska spelaren Anton Lander.
Bildtext Blir Kevin Lankinen förstamålvakt i VM?
Bild: Lehtikuva

”Förstås vill jag vara förstamålvakt”, säger Kevin Lankinen. ”Jag är glad över att vara med” kontrar Jussi Olkinuora. Ambitionsnivån är lite olika när de tillsammans med Veini Vehviläinen bildar en målvaktstrio som är gröngölingar på den stora VM-scenen.

Finland har rest till Slovakien med 18 VM-debutanter i truppen och bland annat samtliga tre målvakter saknar erfarenhet från tidigare världsmästerskap.

Alla tre har till och med gjort landslagsdebut den här säsongen. Veini Vehviläinen i EHT-turneringen i Helsingfors och Juho ”Jussi” Olkinuora och Kevin Lankinen under VM-lägret.

Senast på fredag ska förbundskaptenen Jukka Jalonen bestämma sig för vem i trion som vaktar det finländska målet i VM-premiären mot Kanada.

– Vi har tre riktigt bra målvakter så det är både en styrka och möjlighet för oss, trots att de alla är VM-debutanter. Alla har gjort stort intryck på mig och jag tvivlar inte på att de kommer att spela bra i VM, säger Jalonen till Yle Sporten inför avresan till Slovakien.

Kevin Lankinen spelade i de två sista matcherna inför VM och det kan vara en liten fingervisning om att det är han som får chansen mot Kanada på fredag.

– Vi har inte fått några löften än om vem som ska spela. Vi har tre bra målvakter, vi kan få bra resultat med vem som helst i målet. Jag och Jussi visade förra helgen att vi kan ge laget en chans att vinna och vi vann två av tre matcher mot riktigt bra lag.

– Jag är verkligen taggad och ivrig över att spela VM-ishockey och förstås vill jag vara förstamålvakt i VM, säger Lankinen till Yle Sporten.

Kevin Lankinen i Lejontröjan.
Bildtext Kevin Lankinen.
Bild: Lehtikuva

”Jag är glad över att vara med”

Jussi Olkinuora intygar att målvakterna just nu inte vet vilka roller som gäller.

– Ärligt talat så har vi inte pratat om det. Vi har tagit en dag i taget så vi har ännu inte pratat om den här veckan. Det har varit roligt att spela inför VM och alla har spelat bra så det är ett positivt problem om det är ett problem.

Vilken roll är du nöjd med i VM?

– Jag är nöjd över att få vara med. Alla vill förstås spela och vi är här för att vi är bra ishockeyspelare men jag blir inte sur om det är någon annan som spelar och gör det bra. Det kommer att bli en intressant turnering, säger Olkinuora till Yle Sporten.

Jussi Olkinuora räddar en puck
Bildtext Jussi Olkinuora spelade i fyra matcher inför VM.
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Under VM-turneringar brukar en del länder gå in för att ha en solklar etta mellan stolparna genast från start medan bland annat Finland ofta brukar alternera i början av turneringen så att två målvakter får känna på hetluften.

Hur Jukka Jalonen tänker i årets turnering får vi se ju längre den lider och för målvakterna kommer de kommande veckorna att vara av en liten annan karaktär än vad man normalt är van med.

– Det är många matcher under en kort tidsperiod så på det sättet är det lite annorlunda. Det är ändå samma ishockey som man spelar. Det är stort att få representera Finland i VM, säger Lankinen.

Målvakterna stöder varandra

Intresset för VM är stort på hemmaplan och speciellt målvakterna är i en utsatt position. Gränsen mellan hjälte och syndabock kan ofta vara hårfin och det gäller också att man känner stöd från sina målvaktskollegor trots att alla tre kämpar om samma plats i laget.

– Vi är alla professionella och bra kompisar och ingen vill se någon annan sur eller ledsen. Är det någon som har det tungt så finns jag alltid där och hjälper, säger Olkinuora.

Veini Vehviläinen tar av sig hjälmen.
Bildtext Veini Vehviläinen kommer direkt från ligaslutspelet till landslaget.
Bild: All Over Press

Finns det då någon skillnad på Finlands tre VM-målvakter? Frågar man Jussi Olkinuora så är skillnaderna inte så stora. Lankinen och Vehviläinen beskriver han som två tekniskt bra målvakter som rör sig smidigt och läser spelet på rätt sätt.

– Vi är alla tre ganska likadana men med små nyanser. Vi är aggressiva och men också smarta i vårt spel. Lankinen och Vehviläinen gör räddningar på rätt sätt och kommer ut från målet vid rätt tillfälle, säger han.

Även Lankinen är inne på samma linje.

– Jussi är lite större så han täcker nätet bra och har bra reaktionsförmåga. Veini är bra i sitt positionsspel och får räddningarna att se lätta ut. Alla som följt med den inhemska ligan har sett att Jussi har gjort en bra säsong och Veini har spelat i ett topplag och vann nästan mästerskapet, säger han.

Lejonfans under VM 2018.

Stenhård start på VM för Lejonen – här är VM-programmet dag för dag

Finland inleder VM med match mot Kanada på fredag.

Diskussion om artikeln