Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vardagen på Villekulla daghem i Lovisa går i barnens takt den här veckan

Från 2019
Dagislärare håller två-årig flicka i famnen
Bildtext 2 år gamla Naomi Grönberg i Linda Henrikssons famn. Lovisa stads daghem firar en temavecka med lugn och flexibel verksamhet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under den lugna veckan ska vardagen på Lovisa stads daghem gå på barnens villkor. Det betyder mera fri lek och mindre brådska, utan att glömma regler och rutiner.

På Villekulla daghem är morgonen både lugn och fartfylld. Barnen äter frukost i sin egen takt medan fler barn kommer in med sina föräldrar.

- I vår grupp har vi täckt över klockorna. Barnen har fått leka lekarna till slut och växla mellan olika aktiviteter under dagen. Vi har varit inomhus och utomhus och barnen har själv fått välja, säger Hanna Falck som jobbar med en grupp 3-5-åringar.

två kvinnor på dagis
Bildtext Hanna Falck och Linda Henriksson är lärare i småbarnspedagogik.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det här är veckan då klockorna stannar på Lovisa stads daghem. Under temaveckan ska vardagen på daghemmen vara mer flexibel.

Linda Henriksson jobbar med 1-4-åringar. För henne innebär den lugna veckan att barnen är utomhus mycket. Förflyttningarna inifrån ut och in igen skapar stress, så därför är barnen ute längre stunder.

- Vi har observerat vår barngrupp och de gillar utomhuspedagogik. Det blir betydligt färre förflyttningar för barnen och verksamheten där ute rullar på. Till exempel i går hade vi pysselbord framme där, och de fick komma och pyssla mellan varven om de ville, säger Linda Henriksson.

tält inomhus på dagis
Bildtext Tält inomhus. Det var tänkt att barnen skulle få vila ute, men eftersom det varit så kallt väder så satte man upp en tältduk inne i stället.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Barnen har också ätit utomhus. Soppor och lådrätter som är lätta att servera ute står på menyn.

- I dag kommer vi också att äta ute. Vi kan ta maten när vi känner för det, och efter att vi har ätit går vi in för att vila, säger Henriksson och berättar att barnen ska få makaronilåda till lunch.

två små barn på dagis
Bildtext Kasper Nystedt och Naomi Grönberg är två år gamla. Grönberg säger att hon haft en bra morgon på daghemmet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det slår en att daghemmet har en tyst och lugn atmosfär trots att huset är fyllt med ivriga barn.

Vid frukostbordet ser barnen med stora ögon på Yle Östnylands reporter. Knäckebröd stannar på vägen mot munnen när lärarna förklarar att radion är på plats och ska göra en intervju från deras dagis.

Att vardagen den här veckan i högre grad går på barnens villkor betyder inte att regler och rutiner helt glöms bort. Barnen ska äta och vila som vanligt.

- Man märker när barnen blir hungriga och trötta, säger Hanna Falck.

Viktiga morgonrutiner

Enligt Linda Henriksson är vissa rutiner särskilt viktiga för att daghemsvardagen ska vara lugn och stressfri. En sådan rutin är morgonsamlingen.

- Där berättar vi för barnen vad som ska hända under dagen. Då skapar vi lugnet tillsammans med barnen. Vi använder även bilder för att göra det ännu klarare, säger Henriksson.

Samlingen är viktig också för barnen som har fått vara med och planera verksamheten.

- Den här veckan har vi också morgonsamlingen utomhus, berättar Henriksson.

Det mest synliga tecknet på att något är annorlunda är att det ligger fler leksaker framme. Linda Henriksson konstaterar att barnen inte fått order att städa undan. Någon stor röra är det inte fråga om.

- Barnen har tyckt det är roligt att när de själv får välja och de har fått leka lekarna till slut, säger Hanna Falck.

leksaker på dagis
Bildtext Kaos. Linda Henriksson berättar att det är rörigare än vanligt på dagiset, eftersom barnen inte blivit tillsagda att städa.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Våren 2018 frågade Lovisa stad föräldrarna vad de tyckte om kvaliteten på dagvården. Många svarade negativt på frågan om huruvida de pedagogiska situationerna upplevs som lugna och stressfria.

Därför satsar Lovisa stads småbarnspedagogik den här veckan på att ta det lilla lugna med de små.

Hanna Falck och Linda Henriksson konstaterar att temaveckan är ett bra sätt att fundera över vad som kan göra vardagen på daghemmet lugnare.

- Man är mera medveten om att man inte behöver följa klockan, säger Hanna Falck som tycker veckan varit lugn och skön.

ett gult trähus och gungor
Bildtext Villekulla daghem i Lovisa. I det här huset finns fler barn på plats än vanligt, eftersom daghemmets andra byggnad är fuktskadad.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Linda Henriksson vill satsa på utomhuspedagogik i framtiden.

- Jag tycker det är jätteviktigt för barn att vara utomhus. Då får de fritt röra på sig och både pedagoger och barn får energi av den friska luften, och då orkar vi med allt det andra, säger Henriksson.

Ett sätt att skapa lugn i vardagen är att låta barnen vara med i planeringen.

Barnen blir ivriga och intresserade när de själv får ge förslag på aktiviteter. Det kan vara enkla saker som att pyssla djungeldjur eller klättra som en apa.

- Det ska finnas tid för fri lek och inte så mycket planerad ledd verksamhet, säger Hanna Falck.

rött trähus från 70-talet med en grann vimpel framför
Bildtext Den här delen av Villekulla daghem står tom på grund av en fuktskada.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

8.5.2019: Patrik Björkman om den hätska debatten kring cykelleden i Borgå: "Den går alltid lite för långt"

20:39

Diskussion om artikeln