Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Posten skjuter upp beslutet om försämrad postutdelning i skärgården - vill nu höra invånarna

Från 2019
Uppdaterad 08.05.2019 13:27.
Tre rödorangea bojar i ett blåskimrande hav.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Posten tar time out i frågan om försämrad postutdelning i Åbolands skärgård.

Enligt Postens regionchef Hannu Riihimäki vill Posten nu höra invånarna.

- Vi skjuter upp de planerade förändringarna gällande postutdelningen i skärgården. Det här gäller alla kunder som bor längs förbindelsebåtsrutterna.

Han säger att många skärgårdsbor och samhällen i skärgården har varit i kontakt med Posten, efter att man gick ut med information om den försämrade postutdelningen.

Bild på brev och tidningar
Bild: Yle/Anna Kyhä

Därför valde Posten att skjuta upp beslutet, säger Riihimäki.

- Orsaken till vårt beslut är den respons som vi fått av invånarna. Vi vill också vänta på Trafik- och kommunikationsministeriets utredning. Lagändringen kom i slutet av 2017 och den lagändringen ger tillstånd att minska på utdelningen för omkring de tusen hushåll som det här gäller. Vi vill nu ha riktlinjer för det här.

Väntar på utredning

Från början var det meningen att Posten skulle dra ner på postutdelningen från fem dagar till en dag i veckan i Åbolands skärgård.

Det här gällde bland annat Hitis, Rosala, Högsåra och Iniö. Nu skjuts de här planerna upp.

- Vi vill höra invånarna i en högre grad gällande postutdelningen i skärgården. Vi väntar också på en utredning från Trafik- och kommunikationsministeriet. Vi skjuter alltså upp det här.

"Bra att beslutet skjuts upp"

Sixten Laine, som är Rosala byaråds ordförande, tycker att Posten har tagit sitt förnuft till fånga genom att skjuta upp beslutet om postutdelningen.

- Vi lever ju ändå i ett land där man behöver ha en jämlik service för alla, säger Laine.

Sixten Laine
Bildtext Sixten Laine. Arkivbild.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Laine säger att det inte ännu har förekommit någon kommunikation mellan skärgården och Posten, men att det är på gång.

- Hitis tinget och Skärgårdsnämnden gör ett hörande och diskuterar med dem, så vi hoppas att vi den vägen kommer vidare och får till stånd något som fungerar, säger Laine.

"Katastrof med endast en utdelning i veckan"

Enligt Laine skulle beslutet att dela ut posten endast en gång i veckan innebära en katastrof för kunderna i skärgården.

- Om man tänker på våra äldre som kanske behöver en läkarremiss, så brukar man ofta bara ha kanske tre fyra dagar på att ta sig till läkare. Om man får en läkarremiss på en torsdag så kommer den först därpå följande fredag fram till vederbörande, vilket gör att den missar sin läkarmottagning, säger Laine.