Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgare aktuella med bok om den finländska växtligheten - Hemulin kasvio ska inspirera till att samla ett eget herbarium

Från 2019
Uppdaterad 12.05.2019 14:01.
Illustratören Anni Pöyhtäri och författaren Päivi Kataja med sin bok "Hemulin Kasvio".
Bildtext Illustratör Anni Pöyhtäri och författare Päivi Kaataja är nöjda med den positiva responsen på deras nya bok Hemulin kasvio.
Bild: Yle / Sofia Grünwald

Nyutkomna boken Hemulin kasvio (sv. Hemulens Herbarium) skriven av Päivi Kaataja och illustrerad av Anni Pöyhtäri, båda från Raseborg, ska med sina detaljerade bilder och anekdoter inspirera både ung och gammal att bekanta sig med den finländska naturen och samla ett eget herbarium.

Växterna från varje del av de finländska ekosystemen, allt från barrskog och åkrar till myrmark och havsstrand, presenteras i boken Hemulin kasvio, på svenska ungefär Hemulens herbarium.

Boken utkom i april och har redan blivit positivt mottagen.

- Jag tror att vi hittills bara har fått bra respons, säger Anni Pöyhtäri, grafisk formgivare från Karis som står för de detaljrika illustrationerna i boken.

Illustratören Anni Pöyhtäri med sin bok "Hemulin Kasvio".
Bildtext Anni Pöyhtäri har gjort de detaljrika växtillustrationerna i Hemulin Kasvio. Att anpassa stilen till Tove Janssons bilder som också förekommer i boken var inte lätt.
Bild: Yle / Sofia Grünwald

Idén till boken kom till under ett möte berättar Päivi Kaataja som har skrivit och redigerat boken.

Kaataja är hemma från Billnäs och fungerar som redaktör och muminproducent på barn- och ungdomsavdelningen på förlaget WSOY. Till hennes uppgifter hör att utveckla nya idéer som har med muminkaraktärerna att göra.

170 växter presenteras med citat och anekdoter

Hemulin kasvio riktar sig till alla åldrar och är utformad så att varje växt presenteras med en berättelse eller anekdot som bland annat ska beskriva växtens egenskaper, för vem den är viktig och vem som äter den.

- På så sätt skiljer sig boken från en lärobok i biologi och är kanske lättare att ta till sig, säger Kaataja.

Att hitta passande teckningar för varje ekosystem var utmanande

Päivi Kaataja

Det finns också sidor i boken med utrymme för att samla sina egna växter.

- Det ska inspirera till att faktiskt gå ut, lära känna de finländska växterna och skapa sitt eget herbarium. Man kan pressa växter där, rita dem eller fota och sätta in bilderna, säger Anni Pöyhtäri.

Författaren Päivi Kataja med sin bok "Hemulin Kasvio".
Bildtext Päivi Kaataja, som skrivit Hemulin kasvio, jobbar som muminproducent på förlaget WSOY och har till uppgift att komma på hur man kan använda muminkaraktärerna på olika sätt.
Bild: Yle / Sofia Grünwald

Enligt Päivi Kaataja var tanken först att hela boken skulle ha fungerat som ett ställe att samla sitt eget herbarium.

Men tekniskt var det inte möjligt då det hade krävt en bokpärm som klarat av att boken blir tjockare. Istället presenteras cirka 170 växter organiserade enligt ekosystem i boken och för varje ekosystem finns ett uppslag att dokumentera egna växter i.

Tove Jansson originalbilder i svartvitt ramar in sidorna

Boken innehåller också Tove Janssons naturcitat plockade rakt från muminböckerna samt hennes originaltuschteckningar på mumintroll och naturen, med speciellt fokus på hennes teckningar av växter.

- Att hitta passande teckningar för varje ekosystem var utmanande, men Janssons intresse för havet blev tydligt då det var lättast att hitta illustrationer till kapitlet om havsstranden, säger Kaataja.

Normalt använder jag mycket starka ytterlinjer och konturer, men det fick jag glömma för att hitta en stil som kompletterar Janssons

Anni Pöyhtäri

För att ha med Tove Janssons citat och illustrationer krävdes ett samarbete med Moomin Characters.

- Vi måste tillsammans med Moomin Characters fundera på hur vi skulle skilja åt Anni Pöyhtäris och Tove Janssons illustrationer och en naturlig lösningen blev att ha Tove Janssons i svartvitt och Anni Pöyhtäris i färg, säger Päivi Kaataja.

Förberedelser och anpassning krävdes för illustrationerna

För Annis Pöyhtäris del betydde Tove Janssons illustrationer att hon fick anpassa sin teknik och stil för att skapa en bättre dynamik mellan illustrationerna i boken.

- Normalt använder jag mycket starka ytterlinjer och konturer, men det fick jag glömma för att hitta en stil som kompletterar Janssons, berättar Pöyhtäri.

Själva arbetsprocessen med att rita illustrationerna tog cirka sex månader och innan det var Pöyhtäri ute och fotade alla växter, mossor och lavar för att bättre kunna avbilda dem.

Illustratören Anni Pöyhtäri och författaren Päivi Kataja med sin bok "Hemulin Kasvio".
Bildtext Samarbetet med Moomin Characters gick bra enligt Pöyhtäri och Kaataja.
Bild: Yle / Sofia Grünwald

Någon tidpunkt för en svensk utgåva av Hemulin kasvio finns tills vidare inte trots att Förlaget visat intresse och ursprungsidén var att boken skulle ha kommit ut på både svenska och finska samtidigt.

- Eftersom boken blev mer innehållsrik än vi trott blev tidtabellen att hitta en lämplig svensk översättare för knapp, men vi hoppas på att boken översätts snart, säger Kaataja.

Artikeln är uppdaterad den 12 maj 2019 klockan 14:02. Namnet Päivi Kataja har ändrats till Päivi Kaataja.

Diskussion om artikeln