Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sångaren och skådespelaren Markus Lytts bytte teaterscenen mot kundservice för att få omväxling: “När man känner så måste man göra konsten rättvisa och vara borta ett tag”

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2019 15:03.
Markus Lytts medverkar i det sjätte avsnittet av De Eurovisa.
Bildtext Skådespelaren och sångaren Markus Lytts har givit ut fyra singlar. Den senaste, Battle Scars kom ut för ett halvt år sedan.
Bild: Barbro Ahlstedt

Markus Lytts är den mångsysslande skådespelaren, musikern, sångaren och sångpedagogen som tagit tjänstledigt från Wasa Teater, givit sig in i en ny bransch och fått flera lediga kvällar och mera tid för familjen. Nu medverkar han också i det sjätte programmet av årets upplaga av De Eurovisa.

Intensiva föreställningar sex kvällar i veckan var den främsta orsaken till att Lytts beslöt sig för att ta en paus från arbetet vid teatern.

- När jag är borta från teatern märker jag hur mycket jag missade. Nu får jag se barnen mera och ta det lugnt om kvällarna. Jag kände också att jag behövde få omväxling. När det känns så måste man helt enkelt göra konsten rättvisa och vara borta ett tag för att hitta glädjen i det man gör igen, resonerar han.

Det var en explosion av liv och rörelse. Jag kunde inte tro att jag var i Finland

Markus Lytts

Voice of Finland och Darude

Då Markus Lytts valde att tillfälligt stänga en dörr har många nya öppnat sig i stället.

En av de nya utmaningarna var sångtävlingen The Voice of Finland som Lytts deltog i under vårvintern, en tävling han inte kunnat delta i om han suttit fast i en eller flera produktioner vid teatern. Han klarade sig ända till duellerna och fick chansen att uppträda för en stor tv-publik, vilket i sin tur ledde vidare till UMK, Tävlingen för ny musik.

I UMK, där årets finska tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest vaskades fram, sjöng Lytts bakgrundskörer i de tävlande bidragen som framfördes av Darude och Sebastian Rejman.

- Det var härligt att få ta del av Eurovisionsbubblan. Av glädjen och kärleken och allt vad det innebar både framför och bakom scenen i Logomo. Vilken stämning. Det var en explosion av liv och rörelse. Jag kunde inte tro att jag var i Finland, beskriver Lytts.

Att samarbeta med Darude, som står bakom en av de mest framgångsrika instrumentala låtarna någonsin, var också en upplevelse som heter duga.

- Det var roligt att få sjunga bakom just Darude vars tongångar i Sandstorm jag så många gånger dansade till för 20 år sedan på nattklubben i Vasa, skrattar Lytts.

Darude feat. Sebastian Rejman - Superman -kappaleen valoshow Logomossa.
Bildtext Markus Lytts körade för Darude under UMK i Logomo.
Bild: Yle / Miikka Varila

Jobben som kundbetjänare och skådespelare har sina likheter

För att få en motvikt till de oregelbundna och projektbaserade jobben som artist och sångare har Markus Lytts nyligen sökt sig till en helt ny bransch för honom, nämligen telekommunikationsbranschen.

Han sitter i kundbetjäningen vid en av Finlands största telefonoperatörer och försöker lösa frustrerade och ibland arga kunders problem. Trots att jobben som skådespelare och kundbetjänare är väldigt olika, finns det också en hel del likheter.

- Utmaningen ligger i att jag tryggt och lugnt med en harmonisk stämma lyckas lugna kunderna och hjälpa dem. I teater- och sångpedagogjobbet har jag ju tränat min röst vilket jag har nytta av nu. Det handlar också mycket om att lyssna på och läsa av sin motspelare, oberoende om hen råkar stå på scenen eller befinna sig i andra ändan av linjen, förklarar Lytts.

Karnevalfiilis i De Eurovisa

Markus Lytts musikaliska bakgrund kommer också till sin rätt i det sjätte och sista programmet av säsongens upplaga av De Eurovisa. Tillsammans med Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Johan Lindroos analyserar han de fem stora Eurovisionsländernas bidrag inklusive värdlandet Israels tävlande låt.

I avsnitt 6 av De Eurovisa bedöms följande låtar:

ISRAEL - Kobi Marimi/Home
STORBRITANNIEN - Michael Rice/Bigger Than Us
TYSKLAND - Sisters/Sister
FRANKRIKE - Bilal Hassani/Roi
ITALIEN - Mahmood/Soldi
SPANIEN - Miki/La venda

Markus Lytts lyssnar på Israels bidrag i De Eurovisa.
Bildtext Här är det allt annat än karnevalfiilis. Markus lyssnar till Israels stämningsfulla bidrag.
Bild: Barbro Ahlstedt

Av de sex låtarna Lytts har äran att syna i sömmarna, gillar han speciellt Spaniens partylåt, La Venda med artisten Miki.

- Hela låten är en enda glädjefest med karnevalfiilis. Det är en bra låt med en charmig sångare som har en bra röst, jag blir bara så glad av den, sammanfattar Lytts.

Del 6 av De Eurovisa sänds fredagen den 10 maj i Yle Fem kl. 18:30 och i TV2 kl. 21:00. Programmet kan också ses på Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram.

Du får gärna använda hashtaggen #deeurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Johan LIndroos och Eva Frantz är programledare för De Eurovisa.
Bildtext Eurovisionsexperterna Johan Lindroos och Eva Frantz levererar stämningar från Euovision Song Contest som arrangeras i Tel Aviv.
Bild: Barbro Ahlstedt

Eurovision Song Contest går i år av stapeln i Israel där Finlands bidrag Look Away med Darude feat. Sebastian Rejman tävlar i den första semifinalen tisdagen den 14 maj. Den andra semifinalen sänds torsdagen den 16 maj och finalen lördagen den 18 maj. Samtliga sändningar sänds i TV2, i Yle X3M och på Arenan med start kl. 22:00. För det svenska referatet svarar Eva Frantz och Johan Lindroos på plats i Tel Aviv.

Programmet är inte längre tillgängligt
Spanien levererar en skräll, Tyskland delar åsikterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Artikeln har uppdaterats med följande ändring: Sändningstiden för det sista avsnittet av De Eurovisa i TV 2 fredag 10.5 är undantagsvis 21.00 och inte kl.21.50 som vi först hade angett. Vi beklagar misstaget.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln