Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp!

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2020 11:19.
Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor.
Bild: Yle/Lovisa Viinikka

Mår du dåligt? Grubblar du över något speciellt? Att få hjälp då man som mest behöver det är inte alltid lätt - speciellt om man inte vet vart man ska vända sig. Det finns ändå en hel del ställen du kan kontakta.

Ibland behöver vi hjälp. Hjälp att hantera stressen, planera våra studier eller börja må bättre. Det kan kännas jobbigt att be om hjälp, men det är inte så svårt som man kanske kan tro. Du kan dessutom kontakta de flesta ställen helt anonymt.

Här kan du få hjälp

Krisjouren för unga
Helsingforsmission har en krislinje för unga som vem som helst kan ringa. Det spelar så klart ingen roll var man bor. Här kan du kolla när jouren är öppen. Det går också att besöka och mejla krisjouren för unga. Du kan besöka dem ensam, tillsammans med en partner, familjemedlem eller vän.

Ärligt Talat
Ärligt Talat är en chatt där du kan chatta med professionella handledare och psykolog varje dag från måndag till torsdag. Temachattar hålls varannan måndag. Snacket kan handla om relationer, hälsa, studier eller vad som helst.

UngInfo-appen
Med hjälp av UngInfo-appen hittar du snabbt svenskspråkiga stödtjänster för unga och unga vuxna. De vet vart du ska vända dig i frågor om psykisk och fysisk hälsa, studier, ekonomi och arbete.

Våga fråga
Den österbottniska sajten Decibel har i samarbete med Luckan UngInfo frågespalten Våga fråga där du kan få svar på allt mellan himmel och jord. Sajten är väldigt populär och har dessutom en egen podd som tar upp vanliga frågor som kommit till Våga fråga.

Regnbågsankan
Regnbågsankan svarar på alla frågor du har om t.ex. sexualitet, kön och sexuella läggningar. Om du vill ställa hbtiq-frågor så kan du mejla Regnbågsankan på regnbagsankan@regnbagsankan.fi eller skriva till dem direkt på deras hemsida.

Fråga prästen
Fråga prästen är ett ställe där unga kan ställa frågor om kyrka, kristen tro och kristet liv.

Kyrkans samtalsjour
Kyrkan har också en svenskspråkig samtalsjour som folk i vilken ålder som helst kan ringa. Man kan också kontakta jouren genom att chatta, skicka meddelanden eller skicka ett vanligt brev.

Studenternas Hälsovårdsstiftelse
Du som är medlem i en av de studentkårer som hör till SHVS:s verksamhetsområde kan ta kontakt med dem för stöd, krishjälp och mental vård. Du kan läsa mer och boka tid på deras hemsida.

Folkhälsan
Du som är 13-25 år gammal och bosatt i Helsingfors, Åbo eller Pargas kan även vända dig mot Folkhälsans ungdomsmottagning dit man kan gå ensam eller tillsammans med sina föräldrar.

Psykporten för unga
I Psykporten hittar du information, guider, och en sökfunktion där du hittar stödtjänster i hela landet. På hemsidan hittar du också ett test där du kan ta reda på vad som kan vara fel och var du får lämplig hjälp.

Barn- och ungdomstelefonen
Mannerheims barnskyddsförbund har en telefonlinje som du upp till 21 år kan ringa om precis vad som helst. Samtalet är gratis och du som ringer är fullständigt anonym. Ifall du hellre skickar ett anonymt nätbrev kan du också göra det! Mannerheims barnskyddsförbund garanterar svar på nätbrev inom två veckor.

Artikeln har uppdaterats den 5 september klockan 10.30 med stödchatten Ärligt talat utökade öppettider.

Artikeln har uppdaterats den 9 september klockan 11.20 med information om Mannerheims barnskyddsförbunds telefonlinje.

Diskussion om artikeln