Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Niklas Nyberg ny vd för HSS Media – får för bolaget unik dubbelroll

Från 2019
Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Bildtext Niklas Nyberg, vd och chefredaktör.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist.

Niklas Nyberg har utnämnts till verkställande direktör för HSS Media från och med maj månad. Nyberg har varit chefredaktör på Vasabladet sedan hösten 2014 och innehaft rollen som tillförordnad vd för HSS Media sedan årsskiftet. Nu ges han en för bolaget helt ny roll - han ska fungera både som vd och som chefredaktör.

Nyberg, född 1977, har de senaste två åren i sin roll som Vasabladets chefredaktör även haft huvudansvaret för hela den redaktionella verksamheten inom HSS Media, inklusive läsaraffären. Till detta tillkommer nu ansvaret som vd.

- Ett kvalitativt journalistiskt innehåll och en på sikt växande läsaraffär är nödvändig för att företagets övriga affärer ska ha förutsättningar att utvecklas. Därför är det vettigt att vd-rollen kombineras med en övergripande chefredaktörsroll. Vi ser det som en naturlig utveckling av ledarskapet på HSS Media, säger HSS Medias styrelseordförande Henry Backlund i ett pressmeddelande.

Niklas Nyberg säger till Yle Österbotten att han ser med tillförsikt på sin nya roll. Han skrattar ändå till då han får frågan hur dygnets timmar att räcka till.

- Jag är övertygad om att man kommer långt med rätt approach, att inte gapa efter för mycket. En del av min ledarskapsfilosofi är att släppa fram andra, de som vill vara med och ta ansvar får också ansvar. I längden tror jag att vi är allt fler som är med och leder det här huset framåt, säger Nyberg.

Vill säkra journalistik på svenska i Österbotten

Nyberg har vid det här laget hunnit sitta i ledningsgruppen för HSS Media i fem år och börjar kunna tidningshusets verksamhet utan och innan. Men han tror att just hans ledarskapsstil också är en bidragande orsak till att han valdes till jobbet.

- Mitt sätt att leda fungerar bra här på HSS Media. Så det finns ett förtroende för mig både i styrelsen och bland medarbetarna. Ett förtroende som är ömsesidigt.

Vad kommer att driva dig i rollen som vd?

- Min drivkraft är nog att säkerställa att det finns en oberoende journalistik på svenska i Österbotten, att våra tidningar finns kvar för all framtid. Det är ju ändå grundbulten i företaget.

Rent affärsmässigt säger Nyberg att HSS Media har anledning att vara rätt nöjda med den prenumerationsbas man har idag. En utmaning är ändå annonsförsäljningen, där företagskundernas förändrade beteende ställer ganska stora krav på hur man jobbar.

- Det handlar om att vi måste kunna hjälpa våra annonskunder att nå ut till de människor som de behöver nå ut till.

ÖT och Sydin fortsätter ha egna ansvariga utgivare

HSS Media ger ut tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten.

Nina Dahlbäck utnämns till en av tre biträdande chefredaktörer på HSS Media. Hon blir också ansvarig utgivare för Vasabladet.

Kenneth Myntti och Mats Ekman blir också biträdande chefredaktörer på HSS Media. De fortsätter som ansvariga utgivare för Österbottens Tidning respektive Syd-Österbotten.

Diskussion om artikeln