Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centralkriminalpolisen: Hussein al-Taee misstänks inte för brott

Från 2019
Uppdaterad 08.05.2019 16:55.
Hussein al-Taee, SDP.
Bildtext Hussein al-Taee
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisen beslutade i april att inte finns anledning att misstänka Socialdemokraternas riksdagsledamot Hussein al-Taee för brott med anledning av hans omtalade inlägg på Facebook.

Det var en privatperson som hade polisanmält al-Taees skriverier. Centralkriminalpolisen utredde ärendet och beslutade att det inte blir någon förundersökning.

I inläggen från 2014 har al-Taee skrivit nedvärderande om judar och homosexualitet samt jämfört Israel med terrorgruppen IS. Han har erkänt att han skrivit inläggen och säger att han skäms över dem.

Centralkriminalens beslut fattades innan Riksåklagarämbetet tidigare i maj bad polisen utreda skriverierna och ta ställning till behovet av en förundersökning med anledning av inläggen.

Riksäklagarämbetet tog upp frågan efter att en privatperson anmält fallet. Kort efter det här beskedet meddelade Socialdemokraterna att a-Taee är på sjukhus och att han är sjukledig.

Det är oklart om Centralkriminalpolisens tidigare utredning räcker till för Riksåklagarämbetet eller om skriverierna kommer att granskas på nytt.

Källa: STT

Diskussion om artikeln