Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Motivet bakom babykidnappningen i Karleby fortfarande höljt i dunkel - polisen misstänker bråk inom familjen

Från 2019
BB i Karleby.
Bildtext Förlossningsavdelningen vid Möcs i Karleby
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Polisen har nu hört de misstänka bakom den babykidnappning som inträffade på centralsjukhuset i Karleby. Men motivet bakom kidnappningen av det då två dagar gamla spädbarnet är fortfarande höljt i dunkel.

Det är mannen som antas vara babyns pappa och hans syster som står misstänkta för att ha fört bort babyn från sjukhusets BB-avdelning. Redan dagen efter kidnappningen återfanns babyn oskadd i en privatbostad i Haapavesi.

Kriminalkommissarie Anders Åfors uppger att polisen nu har hört de inblandade och att utredningen pågår. Trots det har motivet bakom dådet alltså inte klarlagts.

- Uppenbarligen är det fråga om någon form av bråk inom familjen. Mer än så kan jag inte säga i det här skedet, säger Åfors.

Kidnappningen utreds som grovt frihetsberövande och Åfors beräknar att förundersökningen går till åtalsprövning under sommaren.

Vid Social- och hälsovårdssamkommunen Soite i Mellersta Österbotten har man noggrant rett ut händelsen och kunnat konstatera att säkerheten vid förlossningsavdelningen är tillräcklig.

Spädbarnet uppges idag må bra och befinner sig hos sin mamma.

Text: Iina Kluukeri / Yle Kokkola.
Översättning: Moa Mattfolk / Yle Österbotten.

Läs också:

Nyfött barn kidnappades i Karleby