Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Felaktigt uppsagda Hangöläkaren Outi McDonald: "Jag har bara hört vad staden vill och inte vill - ingen har frågat vad jag kan tänka mig"

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 07:45.
kvinna i hästsvans utomhus
Bildtext Outi McDonald hade hoppats på en bättre dialog med staden.
Bild: Yle / Monica Slotte

Samarbetsförhandlingarna mellan den felaktigt uppsagda läkaren Outi McDonald och Hangö stad har inletts. McDonald berättar att de alternativ staden erbjudit henne är att låta sig permitteras eller börja arbeta för Terveystalo, tidigare Attendo terveyspalvelut, som staden har avtal med.

Trots att McDonalds uppsägning hävts så kan hon enligt staden inte återgå till sin tidigare post som ledande läkare eftersom den tjänsten inte finns i stadens regi utan sköts av Terveystalo.

Hangö hälsocentral, en vit tegelbyggnad i 1-2 våningar. Soligt väder, grönt gräs. En blå skylt där det står Terveyskeskus Hälsovårdscentral.
Bildtext Enligt staden finns inte McDonalds gamla tjänst kvar längre.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Efter att ha bekantat sig med avtalet med bolaget håller McDonald inte med. Hon har inte funnit att det någonstans i avtalet står att staden skulle köpa de uppgifter som hör till den ledande läkaren av Terveystalo.

Däremot framgår det att Terveystalo måste ha en specialläkare som är ansvarig för bolagets verksamhet i Hangö, säger hon.

Hon berättar att hon lyfte fram det på mötet hon hade med staden.

- Den ledande läkaren har ett vitt ansvarsområde och endast en del av det har flyttats över till Terveystalo. En stor del av den ledande läkarens uppgifter sköts nu av grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander eller av personer som hon delegerar uppgifterna till, säger McDonald.

Det här har hänt i fallet Outi McDonald

Det var i slutet av år 2014 Hangö stadsstyrelse beslutade flytta Outi McDonald från sin tjänst som ledande läkare till en tjänst som hälsocentralläkare.

I mars 2015 beslutade stadsfullmäktige att man avskedar Outi McDonald. Orsaken var att hon anklagades för förskingring och för att ha överträtt sina befogenheter.

Efter en lång rättsprocess, som fick ett sista avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen den 23 november i fjol, stod det klart att Hangö stad hade begått ett formellt fel då man avskedade McDonald.

Eftersom McDonald hade flyttats över till en tjänst som hälsocentralläkare var det grundtrygghetsnämnden som skulle avskeda henne och inte stadsfullmäktige.

Under tiden har en annan rättsprocess rullat på kring Outi McDonald. Det handlar om anklagelserna om förskingring.

Outi McDonald hade tagit föråldrat vårdmaterial, bland annat bandage och engångshandskar, som skulle slängas bort och donerat det till välgörenhet.

McDonald hävdade att hon agerade enligt tidigare praxis medan staden hävdade att hon gjorde det utan tillstånd.

I tingsrätten dömdes McDonald för brott, men lämnades utan straff. Åbo hovrätt förkastades åtalen.

Hangö stad gick inte vidare med fallet utan McDonald ska få börja jobba vid staden igen.

Elisabeth Kajander svarar per e-post till Yle Västnyland att avtalet med Terveystalo är entydigt och att de inom sin organisation har en utnämnd ansvarig läkare som ansvarar för den medicinska verksamheten inom hälsocentralen.

Hade hoppats på dialog

McDonald är besviken över hur diskussionen förlöpt med staden, eller snarare vad hon upplever vara avsaknaden av en diskussion.

- Jag har hoppats på en dialog som aldrig egentligen har börjat. Jag har bara hört vad staden vill och inte vill, man har inte frågat mig vilka alternativ jag kan tänka mig. Det känns lite tufft.

McDonald menar att hon är förvånad över att processen inte ännu är över.

- Jag tänkte att allt skulle vara klart då vi fick beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen.

Det var den 23 november i fjol som HFD kom till slutsatsen att Hangö handlade formellt fel då McDonald sades upp.

- Det är jätteunderligt att saker och ting inte är klara nästan ett halvt år senare, konstaterar hon.

Redo att återvända

McDonald meddelade i samband med att beslutet från HFD kom att hon är beredd att återvända till sina gamla arbetsuppgifter.

- Jag har berättat för staden att jag är villig att återgå till mitt jobb om staden vill ha mig. Om staden inte vill ha mig borde vi diskutera vad mina krav är, säger hon och poängterar att hon officiellt är ledande läkare då uppsägningen hävts.

I april beslutade stadsstyrelsens personalsektion i Hangö efter omröstning att McDonald får lön för hela den tid hon var uppsagd, men beslutet har ännu inte vunnit laga kraft.

I den sista meningen i artikeln lades den 9.5 klockan 7.40 ett tillägg om att beslutet i personalsektionen om att betala lön till McDonald ännu inte har vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln