Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hackare stal bitcoin värda 41 miljoner dollar från kryptobörs

Från 2019
Några bitcoinmynt med något som liknar ett kretskort i bakgrunden.
Bild: imago/McPHOTO/ All Over Press

Världens till omsättningen största börs för kryptovalutor Binance meddelar om ett dataintrång där hackare lyckades stjäla över 7 000 bitcoin motsvarande mer än 41 miljoner dollar.

Hackarna for iväg med summan i en enda transaktion som enligt Binance fick varningsklockorna att ringa. Bolaget satte genast stopp för alla uttag från sajten.

Binance säger att tjuvarna använde sig av flera knep som nätfiske, virus och andra attacker. Hackarna hade tillgång till mängder av API-nycklar (ett slags identifieringsnycklar), 2FA-koder för tvåstegsinloggning och möjligen andra uppgifter.

Transaktionen berörde en så kallad het bitcoinplånbok som är online. Den plånboken innehöll enligt Binance två procent av bolagets totala tillgångar av bitcoin.

Börsen lovar ersätta alla förluster

Binance säger att bolaget till fullo kommer att ersätta alla förluster. Det görs med bolagets egen fond som är avsedd för nödsituationer.

Binance bedömer att det kommer att ta cirka en vecka att genomföra en grundlig säkerhetsgranskning av verksamheten. Under den här tiden får kunderna varken ta ut eller sätta in tillgångar.

De som har tillgångar på sajten får enligt bolaget fortsätta att växla kryptovalutor inom Binance.

Värdet på bitcoin sjönk till en början med upp till 4,2 procent i Asien, men på onsdagskvällen finsk tid var bitcoins kurs på samma nivå som dagen innan, enligt Coinmarketcap.

Binance vd Changpeng Zhao, retweetade på onsdagen ett inlägg av analytikern Larry Cernak som framhöll att 41 miljoner är en summa som Binance tjänar in på 47 dagar och att intrånget är det sjätte största intrånget som drabbat en kryptobörs.

Den totala summan som stulits från kryptobörserna är enligt tweeten 1,35 miljarder dollar så här långt. Cernak framhåller också att tanken på att omorganisera bitcoin-blockkedjan var en dum idé som inte skulle ha fungerat.

Binance övervägde i ett skede att kräva en omorganisering för att omintetgöra stölden, rapporterar Coindesk.

Enligt Zhao skulle en sådan operation vara möjlig att genomföra, men det skulle ha kunnat skada förtroendet för bitcoin.

Det som bland annat andra kryptobörser, plånböcker och säkerhetsteam har valt att göra är att blockera transaktioner av de stulna medlen. Binance-vd:n tackar i en tweet alla parter för hjälpen.

Källor: Binance, Coindesk, Reuters

Diskussion om artikeln