Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rikhard Husu: EU-toppmötet i Sibiu skulle bli en nystart efter brexit - men det är tillsvidare oklart om Storbritannien alls kommer att lämna EU

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 09:29.
Rikhard Husu fotograferad i den historiska staden Sibiu.
Bildtext Svenska Yles Rikhard Husu följer med toppmötet i Sibiu.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Toppmötet i rumänska Sibiu skulle egentligen sätta agendan för de återstående 27 EU-länderna efter Storbritanniens utträde. På grund av Storbritanniens velande blir det svårt för EU att göra upp långsiktiga planer, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Trafiken från flygplatsen segar sig fram mot centrum av Sibiu. I dag ska den medeltida rumänska staden stå värd för ett toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer.

Bilkön kan ses som en symbol för utvecklingen inom unionen just nu: Visst rör det på sig, men inte närapå så fort som många skulle hoppas.

"Vägen till Sibiu", som kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker talat om om inför mötet, må vara rak, men någon motorväg är det minsann inte.

Brexit är en bidragande orsak till att en stor del av EU:s långsiktsplanering hamnat på undantag: Just nu är det ingen som vet när och om Storbritannien överhuvudtaget kommer att lämna EU.

Klart är åtminstone att brexit inte finns på den officiella agendan för toppmötet som äger rum i brittiska premiärministern Theresa Mays frånvaro. ”Det här är en stor lättnad för alla”, säger en EU-källa inför mötet.

rumänska flaggor och EU-flaggor längs med en gågata i Sibiu. I förgrunden poliser. Det går människor på gatan.
Bildtext Säkerhetsarrangemangen inför toppmötet är omfattande.
Bild: EPA-EFE

Det finns också annat som får EU-apparaten att gå för halvmaskin.

Medlemsländerna är splittrade i centrala frågor som migration och klimatpolitik.

Högerpopulisternas förmodade framfart i det stundande EU-valet gör att framtiden för EU är svår att förutse. Antagandet är att EU-parlamentet kommer att vara mer splittrat efter valet och att det kommer att bli svårare att forma fungerande koalitioner mellan partierna.

Parlamentets blivande sammansättning påverkar också tillsättandet av de EU-topposter som blir lediga inom kort.

Förutom ny ordförande för EU-kommissionen och Europeiska rådet ska också Europaparlamentets talman och EU:s höga utrikespolitiska representant utses inom en snar framtid.

Europeiska centralbanken att få en ny chef från och med hösten då nuvarande ECB-basen Mario Draghis mandatperiod löper ut.

Den här utnämningen är speciellt intressant med tanke på finländarna Erkki Liikanen och Olli Rehn som förekommit i spekulationerna.

Europeiska centralbankens i Frankfurt am Main i Tyskland.
Bildtext Europeiska centralbanken.
Bild: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Även om vi ännu får vänta månader innan utnämningarna klarnar så är luften redan nu tät av rykten om hur toppjobben inom EU kommer att fördelas.

Vid kvällens toppmöte börjar man lägga pusslet som definierar vem som kommer att styra EU under de närmaste åren.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln