Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Påras blir utan skola i vår - Kronoby stänger ytterligare en byskola

Från 2019
Elever i Påras skola i Kronoby.
Bildtext Elever i Påras skola i Kronoby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I vår stänger Påras skola i Kronoby för gott. Byskolan läggs ner och de 34 eleverna i årskurs 1-4 flyttar till Centralskolan i Kronoby.

Det är med blandade känslor elever och lärare ser fram emot våren.

- Vi tycker fortfarande att vi skulle vara värda att finnas kvar något år till, säger rektor Johan Boholm.

Han hänvisar till att Centralskolan kommer att bli överfull när eleverna från Påras börjar där i höst.

Johan Boholm rektor för Påras skola i Kronoby.
Bildtext Rektor Johan Boholm.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Våra elever ryms inte in i Centralskolan utan det blir problem där. En del av eleverna måste flytta till Ådalens skola (högstadiet ). Jag tycker inte det är någon bra pedagogisk lösning, säger Boholm.

Enligt Boholm är Påras skola inte heller någon dyr skola om man ser till kostnad per elev.

- Större skolor har sina fördelar, mindre skolor har sina fördelar. Största fördelen med en liten skola är samhörigheten, att alla elever känner varandra. Lärare och personal känner alla elever och föräldrar.

Samtidigt visar statistiken för Kronoby att eleverna blir färre. Enligt Boholm kunde man just därför ha väntat lite med stängningen.

- Två, tre år till så skulle eleverna ha rymts in i Centralskolan för elever minskar också där. Självklart förstår alla att om eleverna inte räcker till kan man inte upprätthålla en skola, det är helt okej tycker vi.

Väntar på fler kompisar

Tvåorna Ronja, Meja, Kevin och Clara tycker att Påras är en bra skola, men samtidigt ska det bli roligt att börja i en större skola. Det är det lite spännande.

- Vi har aldrig gått där förr. Men nu börjar vi faktiskt där, säger några av barnen.

Klassrum i Påras skola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Vi har förberett oss på det här så för eleverna kommer det säkert att gå bra. Vi har gjort allt vi kunnat för att övergången ska bli så smidig som möjligt, säger Boholm.

Eleverna har hälsat på i nya skolan och de vet redan i vilka grupper och klassrum de ska vara. Boholm och den andra läraren i Påras skola kommer att flytta med eleverna och börja undervisa i Centralskolan i höst.

Bybor säljer sina hus

Skolstängningen kan ha påverkat byns invånare på flera sätt. Flera hus är till salu i byn, och en del säger att beslutet att flytta delvis beror på skolstängningen.

- Klart att det påverkar, jag tror att om skolan hade fått vara kvar skulle familjer som nu flyttar kanske ha stannat kvar. I Påras är två hus till salu, och ett är redan sålt, säger Anders Sabel som är ordförande för Påras Hem- och skolaförening.

Skolelever vid Påras skola i Kronoby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Boholm vet också att flera hus är till salu i Påras.

Vad säger det om hur viktig skolan är för en by?

- Byn behöver sin skola och det visar att föräldrarna uppskattar vår skola, säger Boholm.

Vårfest för hela byn

Enligt Boholm har processen fram till nu ändå varit tung.

- Vi har en stark Hem- och skolaförening och de flesta föräldrar har varit bestörta och ledsna och haft svårt att acceptera den uppkomna situationen.

Årets vårfest kommer att bli större än normalt. Skolan bjuder in före detta elever och bybor för att sjunga och minnas tillsammans.

Det hus som Påras skola finns ägs av kommunen och kommer troligen att säljas. Åtminstone en del av lekredskapen på gården flyttar också med till Centralskolans gård.

Påras skola i Kronoby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Den miniplan som finns intill skolan ägs av Hem- och Skolaföreningen. Enligt Sabel kanske den säljs med tomten som skolan står på. Att flytta den kan bli svårt, funderar han.

Kronoby kommun la för ett år sedan ner skolorna i Småbönders och Norrby. Söderby skola kommer också att läggas ner och efter det återstår tre lågstadieskolor i kommunen, en per kommundel.