Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna vägrar lyda Trump: Rysslandsutredningen är inte avslutad

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 08:27.
President Trump sittande vid skrivbord, med folk omkring sig, bla jusititieminister Barr och man med stor cowboyhatt.
Bildtext Presidentens lojala justitieminister, här i möte med Texasbor i Vita huset.
Bild: EPA-EFE

Juridiken får igen plats i den amerikanska politikens maktkamp. Republikanerna anser att Muellerrapporten är slutbehandlad. Demokraterna talar om en demokratisk och konstitutionell kris när de blir utan information.

Kampen mellan demokraterna i kongressen och president Trump i Vita huset tar ny fart i nästan dagliga konfrontationer.

Republikanernas gruppordförande i senaten Mitch McConnell har deklarerat att Rysslandssaken är avslutad, kampen är över.

Men demokraterna tar ny fart, i styrka av sin majoritetsställning i representanthuset. De vill fortsättningsvis ha tillgång till hela Mueller-rapporten.

Information krävs för frikännande

Utan information kan man inte ta ställning till om presidenten eller hans kampanjstab verkligen är oskyldig till olagligt samröre med ryssarna inför valet 2016.

Demokraterna anser att de – och folket – har rätt att veta allt för att kunna ta ställning. Demokraternas utskottsordförande Jerry Nadler
talar om en demokratisk och konstitutionell kris. Den utövande makten ska inte stå över den lagstiftande kongressen.

Sällan använd juridisk fint

Men presidenten släpper inte hela rapporten eller bakgrundsmaterialet till kongressen. Nu använder sig president Trump av ett sällsynt ”exekutivt privilegium”, som Vita huset anser ger honom rätten att hemlighålla information för kongressen.

Det får räcka med justitieministerns fyrasidiga sammandrag och den censurerade versionen. Där är mycket av informationen på sidorna övermålad, för att inte störa pågående utredningar eller ge information som anses måste hållas hemlig.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders anser att demokraterna försöker distrahera det amerikanska folket från president Donald Trumps framgångar. Demokraternas utskottsordförande Jerry Nadler anklagas för maktmissbruk och olaglighet.

Utskott: Justitieminister Barr trotsar kongressen

Justitieminister William Barr vägrar ge ut mer av Muellerrapporten. Förra veckan vägrade han också infinna sig på ett utskottsförhör i representanthuset.

På onsdagen röstade representanthusets justitieutskott för att ge en reprimand åt justitieminister Barr för att ha trotsat kongressens begäran om att få Muellerrapporten.

Frågan ska ännu behandlas i plenum i representanthuset och väntas gå vidare till juridisk prövning i domstol.

Det är straffbart att trotsa kongressens vilja och kan bestraffas med böter och fängelse. Men det är ytterst ovanligt att justitieministern fälls för detta.

Trump än en gång: "Jag är totalt frikänd"

President Trump har meddelat att hans personal inte medverkar i fler utskottsförhör, trots att flera utskott har stämt in medarbetare som Vita husets tidigare högsta jurist Don McGahn.

På onsdag kväll var president Trump igen ute på valmöte, den här gången i Florida. Han kungjorde än en gång att han är helt frikänd från alla anklagelser. Han kritiserade Mueller och hans medarbetare som demokrater och "arga Trumphatare".

Demokraterna borde nu enligt Trump gå vidare med till exempel infrastrukturpolitiken och stödet till de drabbade orkanområdena i Florida.

Arkivbild från 2012: Donald Trump jr sitter framför elektronisk jätteskylt: Trump Tower, Manila.
Bildtext Donald Trump junior ansvarar för Trump-konsortiet under pappans presidentperiod. Arkivbild från 2012
Bild: EPA

Nu är familjen inblandad

Enligt flera amerikanska medier har senatens underrättelseutskott kallat in presidentens äldsta son Donald Trump junior att vittna. Det är första gången en familjemedlem i klanen Trump inkallas.

Utskottet vill höra honom om det stora bygge Trump-företaget ville starta i Moskva. Trump Tower skulle bli den högsta byggnaden i den ryska huvudstaden.

Projektet sägs ha fortsatt ända fram till presidentvalet. Frågan är hur det kan ha påverkat Trumps kontakter till Ryssland före och efter valet.

Trump junior har sagt att han bara hade perifer information om projektet. Men Cohen vittnade att han hade mötts åtminstone tio gånger med Trump junior före presidentvalet för att ge honom den senaste informationen.

”Smuts om Hillary”

En annan fråga politikerna i senaten vill ha utredd gäller också en rysk inblandning i valet. Donald Trump junior höll ett möte i New York med en rysk jurist som han trodde kunde ge smutsig information om Hillary Clinton. Så gick det inte, och senare förklarades mötet handla om adoptioner.

Senatsutskottet vill veta hur mycket presidentkandidat Trump visste om mötet på förhand. Trump junior har vittnat att han inte informerade sin far, men Cohen har senare berättat att han var med då far och son Trump diskuterade Rysslandsmötet.

Det är inte säkert att Donald Trump junior går med på att vittna inför utskottet. En talesman kallar instämningen till utskottet för ett PR-trick.

Hillary Clinton: "Rep. måste välja mellan lagen eller Trump"

Donald Trumps motkandidat från valet 2016 Hillary Clinton har i ett tal kritiserat Donald Trump och republikanerna, rapporterar AP.

Clinton misstänker att presidentens linje att nu vägra samarbeta med kongressen kan leda till många fajter i domstol. De väntas sluta i Högsta domstolen.

- Det återstår att se om republikanerna står bakom lagen och rättsstaten, eller om det är Trumps regler som gäller, sa Hillary Clinton på en träff med studerande.

Källor: AP, CNN, MSNBC