Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanligt många skogsbränder i april – spaningsplan började flyga tidigt

Från 2019
Brandman släcker eld i en skog
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

April förde med sig ovanligt många skogsbränder runtom i Finland. Bränderna uppgick till 300, vilket är över 200 fler än i fjol. Spaningsplan för skogsbränder började flyga en månad tidigare än normalt.

Det var torrt ute i april och det bidrog till chockerande många skogsbränder. Under aprilmånad registrerades 300 skogsbränder. I april ifjol var skogsbränderna under 90 till antalet.

Spaningsplan för skogsbränder började i år flyga anmärkningsvärt tidigt – de första planen flög redan i april.

I vanliga fall brukar man börja spana efter bränder i maj.

20–30-tal flygningar har gjorts

Det är fem år sedan som man senast flög spaningsplan så här tidigt. Spaningsplan har flugit längs västkusten från Egentliga Finland till Norra Österbotten, samt i Birkaland.

Flera skogsbränder har påträffats inom dessa områden under de 20–30-tal spaningsflygningar som gjorts.

Sedan april har vädret ändrat och det är inte lika torrt. Skogsbrandindexet har sjunkit så att spaningsplanen inte behövt lyfta.

De flesta flygningar har gjorts då indexet varit 4.1.

Indexet kan visa fel

Norra Finlands regionförvaltningsverks räddningschef Mika Kurvinen säger att det är ovanligt med så här växlande väder. Efter torra perioder har det kommit snöblandat regn och ibland har skogsbrandindexet inte motsvarat verkligheten.

– Det kan hända att indexet visar att vi borde åka iväg, men ute snöar det. Säkerhet går ändå före allt annat. Spaningsplanen är gjorda för sommarförhållanden, säger han.

Finland har delats in i rutter för spaningsplanen. Rutterna har blivit färre. I fjolsomras hade man 25 rutter och i år är de 22 till antalet.

– Det finns fortfarande 26 tjänsteleverantörer, vilket är samma som tidigare. Situationen går mot det bättre, säger Mika Kurvinen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Metsäpalolennot aloitettiin poikkeuksellisen aikaisin – huhtikuussa maastopaloja syttyi 300" skriven av Sari Vähäsarja.