Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens kapten Marko Anttila: "Vi vill visa vad vi går för"

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 11:20.
Lejonens Marko Anttila i VM-matchen mot Danmark.
Bildtext Marko Anttila är lagkapten för Lejonen.
Bild: Tomi Hänninen

Marko Anttila, till vardags i Jokerit, fungerar som Finlands lagkapten i ishockey-VM i Slovakien. Han säger att Lejonen vill visa vad de går för i VM som startar på fredag.

Det har snackats om att årets finländska VM-lag saknar stora ledare. Då utnämndes den drygt två meter långe Marko Anttila till lagkapten.

Anttila gör sin tredje VM-turnering, nu första gången som kapten. Han hör till kopplet av spelare som hängt med i den förberedande VM-truppen redan i fyra veckor.

– Visst har det sina fördelar att vara länge med i truppen. Trots att vi är ett litet land så känner inte alla spelare varandra. Det kan ta sin tid innan någon spelare vågar börja tala.

– Att vara tillsammans gör laget mera sammansvetsat och ökar samhörigheten. Det har lyckats bra för oss och åtminstone personligen har jag haft ett roligt VM-läger, säger Anttila i Ishockeyförbundets intervju.

Som lagkapten hjälper han vid behov med vilka ärenden som helst, men han säger att spelarna långt klarar sig själva.

– De är fiffiga killar. Inte har man behövt hålla dem i handen. Alla jobbar hårt och själv försöker jag närmast visa gott exempel.

– Om någon behöver hjälp så är det bara att fråga.

Laget är oerfaret med hela 18 spelare som gör debut på VM-nivå. Få väntar sig stordåd av det rätt anonyma finländska VM-laget. Att de stora profilnamnen lyser med sin frånvaro gör att andra spelare kan och får chansen att stiga fram i rampljuset.

– Vi vill visa vad vi går för. Vi har många VM-nykomlingar i laget och alla vill visa vad vi är gjorda av, säger Anttila som med sina 33 år hör till det rutinerade gardet.

Anttila får flankstöd på kaptensfronten av vicekaptenerna, anfallaren Veli-Matti Savinainen och backen Mikko Lehtonen.

Diskussion om artikeln