Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyhetsskolan: Ungdomars läsning - hur du kan bli bättre på att läsa

Från 2019
Konstverk av böcker radade på varandra
Bildtext Bild på ett litet konstverk i Böle bibliotek. Miniatyrmänniskor klättrar upp mot toppen av bokhögen för att nå sina mål och förbättra sina läskunskaper.

Är det faktiskt så illa att ungdomar läser färre böcker än förr? Vissa har kanske olika hobbyn och ont om tid, andra har kanske koncentrationssvårigheter. Hur påverkar mobiltelefonen läsningen?

Vi gick in i ämnet med inställningen att världen kommer att gå under eftersom unga inte läser böcker men ni får se hur den uppfattningen ändrade sig.

Vi är fyra åttondeklassare som har forskat om ungdomars läsning.

Vi har intervjuat kulturproducenten och direktören för teateruttryck Minna Rimpilä och författaren och barnbibliotekarien Sini Helminen som arbetar på Böle bibliotek.

Vi har också haft en gallup i några klasser i högstadiet i Winellska skolan och på det sättet samlat in lite information om deras läsning.

Under intervjun frågade vi frågor som till exempel hur mobiltelefonen påverkar läsningen och hur man kan koncentrera sig bättre medan man läser.

Varför läser inte unga?

Då vi frågade denna fråga fick vi som svar att det finns många orsaker. Många skyller på sociala medier, hobbyn samt kompisar som tycker att det är onödigt eller nördigt.

Enligt Sini och Minna så är situationen inte mer allvarlig än den var på 1950-talet.

Då läste man inte heller mycket mera än nu och det finns ännu många unga som läser mycket fastän majoriteten läser väldigt lite.

Att läsa en bok kräver mycket mer koncentration än sociala medier så det är naturligtvis skönare att bara sitta och titta tanklöst på telefonen eller datorn istället för att försöka koncentrera sig på en bok som kräver mycket koncentration.

Ibland måste du kanske läsa 100 sidor av en bok innan du blir intresserad och börjar hänga med.

Om du t.ex. ser en film och den blir tråkig så kommer telefonen lätt fram och samma sak kan det hända för många medan man läser böcker.

Koncentrationstips

Sini och Minna delar med sig av några koncentrationstips för sådana som vill läsa men inte bara kan koncentrera sig tillräckligt:

  1. Man kan börja med att stänga av telefonen, det är annars för enkelt att ta upp den och bli fast på den för länge fast man har tänkt att man bara “snabbt ska kolla”.
  2. Timern är också väldigt hjälpsam. Om man har ett mål att läsa en del men hela tiden tar fram telefonen när den piper till, kan man lägga telefonen på ljudlöst och timern på t.ex. 30 minuter och efter att de 30 minuterna har gått kan man göra något annat.
  3. Det är också bra att belöna sig själv varefter man uppnår sina mål.

För oss alla fungerar inte allt lika lätt - det är viktigt att du hittar ett sätt som hjälper just dig att kunna läsa utan att tappa koncentrationen.

Råd till föräldrar

Sini och Minna kom också med praktiskt råd till föräldrar gällande hur man kan uppmuntra barn till läsning.

En del föräldrar kanske ger belöningar till sina barn för att de ska få barnen att läsa.

Det är förstås viktigt att barnen förstår vad de läser, att man inte bara läser igenom boken så snabbt som möjligt så att man genast ska få belöningen, utan att man egentligen inte förstår vad den handlar om.

Det blir också roligare om man diskuterar boken efteråt tillsammans med någon.

Belöningen skulle också kunna vara något annat än bara pengar och godis. Om det t.ex. har gjorts en film av boken skulle man efter att barnet läst klart boken kunna se filmen.

Den viktigaste grejen man kan göra som en förälder är att vara positiv och prata om bra böcker istället för “Hjälp, ingen läser!” och “Varför läser ingen?”

Ofta om du t.ex. ska ha en bokpresentation i skolan framför klassen, kanske du har glömt några viktiga saker i boken som du borde berätta. Det kan vara ganska störande.

Det är bra om du gör tankekartor, anteckningar eller kanske ritar någon bild medan du läser om sådant du vet att är viktigt att komma ihåg.

En person siktar på en annan person med pistol i en teaterpjäs.
Bildtext Sini och Minna under en av deras bokteatrar som de håller för sjundeklassare.
Bild: Mika Keijonen

Hur skulle man få unga att bli intresserade av läsning?

Enligt Sini och Minna borde man få unga att hitta vilka böcker de är intresserade av och fråga dem hur de gillar att läsa; om de gillar att läsa högt för någon annan, lyssna på en ljudbok eller läsa tyst för sig själva.

Att välja en bok om ett intressant ämne eller någon spännande berättelse hjälper mycket. Ifall boken inte intresserar dig försämras koncentrationsförmågan lätt.

Med ljudböcker kan du t.ex. gå ut och jogga samtidigt, då behöver du inte sitta stilla utan har möjlighet att röra på dig ifall du tycker att det går bättre.

- När man läser mycket vänjer man sig också. Då man första gången går ut t.ex. för att springa känns det antagligen ganska tungt, men efter ett tag blir uthålligheten bättre och man har vant sig vid känslan, exakt samma är det med läsning, säger Sini och Minna.

Många har också hittat passionen till läsning genom bokklubbar eller via vänner som gillar att läsa och har rekommenderat någon bok. Att dela med sig av bokomdömen är också intresseväckande. Rekommendationer är ett mycket bra sätt att hitta böcker man är intresserad av.

Tänk positivt på läsning

En del ser läsning som en negativ grej. Man ska se positivt på den för att läsning är viktigt.

Det är inte bara att läsa utan det är självklart bra att förstå vad man läser. Om man inte läser blir det också svårare att lära sig grammatik.

Man jämför ofta läsning och att vara på sociala medier. På de sociala medierna läser du oftast små, korta snuttar och sätter dig inte in i dem, medan en riktig bok tar tid att läsa och innehåller mycket mer text.

- De är två helt olika saker, säger Minna Rimpilä och Sini Helminen. På sociala medier används också ofta talspråk, och på så sätt är det helt annorlunda att läsa på sociala medier än att läsa en bok.

Många skulle säkert tycka att det är tråkigt och onödigt om du skulle föreslå ett biblioteksbesök och söka efter en bok som verkar spännande och som handlar om något du är intresserad av.

Bokhyllor i centrumbiblioteket Ode
Bildtext Efter intervjun besökte vi biblioteket Ode i Helsingfors. Vi tyckte att det såg ut som att de hade tänkt mycket på ungdomarnas trivsel eftersom där fanns många lugna ställen där man kunde sitta och läsa.

Den behöver inte vara lång om du inte vill ha en lång bok. Om du väljer en kort bok men vill börja läsa längre böcker är det bra att ställa upp mål för din läsning.

När du läser kan du känna igen något från ditt liv och få nya tankar. Många har säkert saker som de skulle vilja göra någon gång men inte kan eller hinner göra. Allt kan hända i böckerna istället och man kan uppleva många olika berättelser.

När du blir lite äldre kanske du inte gillar samma böcker som förut. Om du inte vet vad du vill läsa kan du testa att läsa fullt av olika slags böcker tills du kanske hittar någon som du gillar extra mycket, så avslutar Sini och Minna.

A Reader Lives a Thousand Lives Before He Dies. The Man Who Never Reads Lives Only One

― George R. R. Martin

Gallup i Winellska skolan

Gallupen som vi gjorde var för sammanlagt 72 personer. Det verkade som att en stor del bland ungdomarna här i högstadiet svarade liknande på de olika frågorna.

Det var en stor del som svarade att de läser böcker mycket sällan och att orsakerna var att det inte intresserar dem och att de tycker att det är tråkigt. Några svarade att de inte riktigt hinner.

Några sa att de läser ett par gånger i veckan och tio av 72 personer sa att de läser lite varje dag. Den största delen läser ca. 200-400 sidors böcker, också de som hade sagt att de läser mycket sällan.

Vi frågade också var eller vad ungdomarna läser mest av och de flesta läser inte böcker utan mest annat på internet och på sociala medier.

I en sjunde klass som svarade på dessa frågor var det ändå nästan hälften som mest läser böcker.

De flesta läser också hellre fysiska böcker än e-böcker; i en nionde klass svarade alla att de hellre läser fysiska böcker.

Vi tyckte det här var ett ganska viktigt ämne och vi känner flera som inte läser så mycket.

Att kunna läsa och förstå texter är viktigt och vi hoppas att flera skulle börja tycka att läsning är roligt, det viktiga är bara att du måste hitta en bok du gillar, och det kan också vara roligt att diskutera böcker med kompisen efteråt.

Vi har lärt oss mycket nytt genom det här arbetet och många tips för dem som inte läser så mycket om hur de kan främja sin läsning. Vi vill tacka Minna Rimpilä och Sini Helminen för den fantastiska intervjun vi fick hålla med dem.

Emilia Hagner, Ellinor Ström, Anna Hiitola & Tessa Sormunen från åk åtta i Winellska skolan har skrivit artikeln i samarbete med Svenska Yles projekt i mediekunskap, Nyhetsskolan.