Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt i TV2 och på Arenan: HIFK:s fysiska försvar försöker förlänga finalserien då Dicken har matchboll nummer två

Från 2019
Uppdaterad 09.05.2019 17:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll, Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

HIFK plockade fram finalseriens bästa spel då laget lyckades förlänga handbollsfinalerna till en fjärde match. En likadan insats krävs för att rubba Dicken som vill fira klubbens 14:e mästerskap inför hemmafansen.

Vad?

Dicken och HIFK möter varandra för fjärde gången på tolv dagar. Inför kvällens drabbning leder Dicken finalserien med 2–1 i matcher.

Kvällens möte blir Helsingforslagens nionde för säsongen. HIFK har vunnit fem och Dicken tre av de tidigare dusterna. Dicken kan i kväll säkra sitt femte raka FM-guld.

Vem?

HIFK kommer till Britas bollhall med ett oerhört välfungerande försvar och finalseriens hetaste målvakt i Roosa Niemi. Dickens duo Kira Itkonen och Sonja Koskinen har varit duktiga men Niemi har stundvis varit magisk, eller vad säger ni om 55 räddningar på tre matcher?

HIFK-målvakten Roosa Niemi firar seger tillsammans med Petra Gostowski (tv) och Iida Väyrynen (th).
Bildtext Roosa Niemi hade lätt att le efter den tredje finalen.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors IFK:s försvar och målvaktsspel gav laget chansen att vinna även de två inledande finalerna men anfallsspelet haltade. I den tredje finalronden fick Inka Jäntti och Kathlen Ax flankstöd av Ida Väyrynens fem fullträffar och grundserievinnaren kunde reducera till 1–2 i matcher.

HIFK hade endast fem olika målskyttar i den andra finalen men på tisdagen fick hela åtta spelare sitt namn i målprotokollet.

Även Dicken hade åtta målskyttar i Idrottshuset men endast Anna Lindahl (5 mål) och Anna Lindholm (3 mål) lyckades näta fler än två gånger.

Drumsölagets bästa målskytt Matilda Peitsaro stod för inte mer än ett mål i final nummer tre och hon medgav efter matchen att HIFK-spelarna hade koll på hennes avslutsplaner. Peitsaro och Dickens tränare har nu haft två dygn tid på sig att klura ut nya taktiska drag för att överlista ett för tillfället väldigt kompakt HIFK-försvar.

Överlag hade Dicken stora problem i anfallsspelet med sex mot sex. Med endast ett par kontringsmål kommer de regerande mästarna att få det svettigt i kväll.

Sen måste vi komma ihåg att Malena Heikkinen som är lagets femte bästa målskytt den här säsongen (63 mål) har kammat noll så här långt. I henne har Dicken en outnyttjad resurs som mycket väl kan stiga fram då laget har chansen att sätta punkt för FM-finalerna på hemmaplan.

Sonja Koskinen, Dicken.
Bildtext Sonja Koskinen och Jessica Gammals vill avgöra på hemmaplan.
Bild: Handbollsförbundet

Hela 509 åskådare var på plats i Idrottshuset under den tredje matchen. Våren 2015 lockade den fjärde finalen mellan Dicken och HIFK 549 ögonpar till Britas bollhall. Om kvällens publiksiffra inte börjar på en fyra är det en stor besvikelse.

När?

Den fjärde finalen börjar klockan 18.15 och den direkta sändningen i TV2 och på Arenan klockan 18.

Vinner HIFK i kväll spelas den femte och direkt avgörande matchen på söndag.

Kristian Karlsson refererar matchen på svenska.

Årets damfinaler i handboll

28 april, HIFK–Dicken 26–28 efter förlängning
3 maj, Dicken–HIFK 15–14
7 maj, HIFK–Dicken 21–17
9 maj, Dicken–HIFK
- - - - - - - - - - - -
12 maj, HIFK–Dicken (vid behov)

PS. Glöm inte att ni under veckoslutet kan se damernas slutturnering i Champions League på Arenan med svenskspråkigt referat.

Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll, Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln