Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU oroat över kärnenergiavtalet med Iran: Stöder avtalet och beklagar USA:s sanktioner

Från 2019
Federica Mogherini
Bildtext Federica Mogherini.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-länderna säger i ett gemensamt uttalande att de fortfarande respekterar och följer det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Samtidigt avvisar de Irans ultimatum. Länderna vill fortsätta med sin handel med Iran trots USA:s sanktioner.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini och utrikesministrarna från Storbritannien, Frankrike och Tyskland säger i det gemensamma uttalandet att de med stor oro följer med läget och att de gör en bedömning av hur Iran följer avtalet JCPOA - men att man fortfarande strävar efter att upprätthåller den legitima handeln med Iran trots USA:s sanktioner.

I uttalandet ger Mogherini och de tre EU-länderna sitt stöd till JCPOA-avtalet och beklagar att USA drog sig ur avtalet och återinförde sanktionerna mot Iran.

I uttalandet sägs det vidare att Europa kämpar för att hålla den internationella pakten vid liv, men att Iran samtidigt måste binda sig till avtalet helt och hållet så som det har gjort hittills och avstå från en upptrappning av situationen.

Iran protesterar mot USA:s sanktionspolitik

Iran meddelade i går att landet kommer att börja bryta mot delar av det internationella kärnenergiavtal som slöts år 2015.

Det internationella kärnenergiavtalet med Iran (JCPOA)

Det iranska beslutet är ett svar på de stränga sanktioner som USA har återinfört under president Trumps styre.

Kina emot ensidiga sanktioner

Kinas handelsministerium motsätter sig ensidiga amerikanska sanktioner mot Iran och anser att ett strypande av oljehandeln bara förvärrar svängningarna på den globala energimarknaden.

Handeln mellan Iran och Kina är viktig, och Kina vill kämpa för sina företags rättigheter, säger en talesman för det kinesiska handelsministeriet.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln